Árpagyöngyleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, reszelő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg főtt árpagyöngy
15 dkg főtt csirkemell
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 db apróra vágott piros húsú paprika
2 szál apróra vágott sárgarépa
2 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
15 dl húsleves
3 db kockára vágott burgonya
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
2 és fél dkg reszelt parmezán sajt
4 evőkanál tejföl

Elkészítés:

1. A hagymát a felforrósított olajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paprikát, a sárgarépát és a petrezselyem felét, rövid ideig együtt pirítjuk.

2. Felöntjük forrásban lévő húslevessel, beletesszük a burgonyát és a majdnem puhára főtt árpagyöngyöt, kb. 15 percig forraljuk. Sóval, borssal ízesítjük.

3. Tálaláskor a felaprított csirkemellet elosztjuk a tányérokra, rámerjük a levest. Megszórjuk a maradék petrezselyemmel, a tejföllel és a sajttal.

Marhahúsalaplé

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.