Árpagyöngyleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, reszelő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A hagymát a felforrósított olajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paprikát, a sárgarépát és a petrezselyem felét, rövid ideig együtt pirítjuk.
2. Felöntjük forrásban lévő húslevessel, beletesszük a burgonyát és a majdnem puhára főtt árpagyöngyöt, kb. 15 percig forraljuk. Sóval, borssal ízesítjük.
3. Tálaláskor a felaprított csirkemellet elosztjuk a tányérokra, rámerjük a levest. Megszórjuk a maradék petrezselyemmel, a tejföllel és a sajttal.
Marhahúsalaplé
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.