Pácolt szardínia Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, hámozás, marinálás, sütés bő zsiradékban
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A szardíniákat lisztbe forgatjuk, és a forró olajban aranyszínűre sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.
2. A pácléhez a zöldségeket a felforrósított olajban kisütjük, hozzáöntjük a hallevet, sóval, borssal, a cukorral és a babérlevéllel ízesítjük. Lefedjük, 20 percig kis lángon lassan forraljuk. Az ecettel ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni.
3. A szardíniákat a kihűlt páclében 180-240 percen keresztül állni hagyjuk. A zöldfűszerekkel és hagymakarikákkal díszítve tálaljuk.
Halalaplé
1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.