ÍRÓS CSOKOLÁDÉTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, kenőkés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, szita, tortaforma, tortalapát, tűzhely
Eljárások: főzés, gőzölés, habverés, kikeverés, sütés, szitálás, töltés
Adag: 1 tortaforma (12 szelet)
Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az étcsokoládé felét a vízzel együtt, kis lángon megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük.
2. Tálba szitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.
3. Habosra keverjük a puha vajat a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A krémbe felváltva belekeverjük a száraz hozzávalókat, a csokoládét, a vaníliakivonatot és az írót.
4. Kivajazunk és liszttel behintünk három 24 cm átmérőjű tortaformát. A tésztát az előkészített formákba simítjuk és 20-25 percig, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményt 15 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk.
5. Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a maradék étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet és 2 kanál vizet is. Összefőzzük, majd kihűtjük.
6. Kemény habbá verjük a tejszínt. Hablapáttal óvatosan a krémbe vegyítjük.
7. Mindhárom tortalapot megkenjük a krémmel, majd egymásra helyezzük. Az oldalát is bevonjuk a krémmel.