FŰSZERES GYÜMÖLCSTORTA CSOKOLÁDÉMÁZZAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, mikrohullámú készülék, reszelő, sütő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, gőzölés, hámozás, hűtés, kandírozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 1 tortaforma (16 szelet)
Elkészítés:
1. A mazsolát 20 percre meleg vízbe áztatjuk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
2. Kivajazunk és liszttel behintünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát.
3. Nagy tálban összekeverjük a durvára vágott mandulát, diót, mogyorót, fenyőmagot, a feldarabolt kandírozott narancs- és citromhéjat, a lecsöpögtetett mazsolát és a feldarabolt étcsokoládét. Kakaóporral, őrölt korianderrel és fahéjjal, reszelt szerecsendióval és fekete borssal fűszerezzük.
4. Belekeverjük a megmelegített mézet, a lisztet és az édesköményt.
5. A tésztát a kivajazott formába simítjuk és 25-35 perc alatt aranysárgára, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményt 30 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük.
6. A mázhoz gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd félretesszük hűlni. Tíz perc múlva a tortára kenjük.