FŰSZERES GYÜMÖLCSTORTA CSOKOLÁDÉMÁZZAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, mikrohullámú készülék, reszelő, sütő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, gőzölés, hámozás, hűtés, kandírozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 1 tortaforma (16 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg durvára tört dió
5 dkg durvára tört mandula
5 dkg durvára tört mogyoró
6 dkg kandírozott narancshéj
6 dkg kandírozott citromhéj
12 dkg étcsokoládé
35 dkg liszt
3 dkg fenyőmag
8 dkg méz
3 dkg mazsola
5 dkg kakaó
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál reszelt szerecsendió
30 dkg étcsokoládé
csipet édeskömény
csipet bors

Elkészítés:

1. A mazsolát 20 percre meleg vízbe áztatjuk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük.

2. Kivajazunk és liszttel behintünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát.

3. Nagy tálban összekeverjük a durvára vágott mandulát, diót, mogyorót, fenyőmagot, a feldarabolt kandírozott narancs- és citromhéjat, a lecsöpögtetett mazsolát és a feldarabolt étcsokoládét. Kakaóporral, őrölt korianderrel és fahéjjal, reszelt szerecsendióval és fekete borssal fűszerezzük.

4. Belekeverjük a megmelegített mézet, a lisztet és az édesköményt.

5. A tésztát a kivajazott formába simítjuk és 25-35 perc alatt aranysárgára, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményt 30 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük.

6. A mázhoz gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd félretesszük hűlni. Tíz perc múlva a tortára kenjük.

Ez az olasz torta hasonlít a sienai panfortéhoz, de a csokoládémáz gazdagabbá teszi.