HABBAN SÜLT GYÜMÖLCSÖS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, palacsintasütő, sütő, tortalapát, turmixgép, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habverés, lerakás, sütés, töltés, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg sárgabaracklekvár
1 adag palacsintatészta
50 dkg érett körte
50 dkg őszibarack
3 db tojásfehérje
10 dkg mandulás aprósütemény
 dl mandulalikőr
10 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
1 db tojássárgája
8 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk.

2. A megtisztított gyümölcsöket felszeleteljük, majd a vajjal és a kristálycukorral együtt lábosba tesszük. Kis lángon mintegy fél órát főzzük.

3. A kihűlt gyümölcspépet turmixgépbe tesszük, majd összeturmixoljuk a tojássárgájával, a mandulás puszedlivel és a mandulalikőrrel.

4. A palacsintákat megtöltjük a gyümölcsös masszával és félbehajtjuk.

5. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük. A tetejét sárgabaracklekvárral megkenjük.

6. Robotgéppel, a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük a tojásfehérjét a porcukorral. Rásimítjuk a lekváros rétegre.

7. A tálat előmelegített, 220 fokos sütőbe toljuk és felső lángon 8-10 percig sütjük.

Előre elő lehet készíteni. A végső fázist, a hab felverését és a sütőben sütést elég fogyasztás előtt elvégezni.

PALACSINTA ALAPRECEPT

3 db tojás
15 dkg liszt
3.7 dl tej
10 dkg vaj
1 csipet só

1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).

3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.

4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.