PALACSINTA KARAMELLES ALMÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, lábas, palacsintasütő, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, feljavítás, főzés, hámozás, karamellizálás, kikeverés, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag palacsintatészta
3 db hámozott, cikkekre vágott alma
1 evőkanál citromlé
5 dkg kristálycukor
1 evőkanál barna cukor
4 evőkanál méz
2 és fél dl almabor
8 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk. Négyrét hajtjuk, tányérra tesszük és melegen tartjuk.

2. Lábosba öntjük az almabort, a citromlevet, a mézet és a barna cukrot. Állandó keverés mellett 10 percig főzzük, amíg a felére besűrűsödik.

3. A tűzről levéve belekeverjük a vaj felét. A maradék vajat serpenyőben megforrósítjuk és beletesszük a meghámozott, cikkekre vágott almát. Mintegy 5 percig sütjük.

4. Megszórjuk a cukorral és addig sütjük, amíg a cukor karamellizálódik.

5. Az almát a palacsinta mellé, a tálra tesszük. A félretett sziruppal meglocsoljuk.

A palacsintát és a szirupot elkészítjük és melegen tartjuk. Akkor tálaljuk, amikor a karamelles alma elkészül.

PALACSINTA ALAPRECEPT

3 db tojás
15 dkg liszt
3.7 dl tej
10 dkg vaj
1 csipet só

1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).

3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.

4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.