LEKVÁROS-GYÜMÖLCSÖS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, kés, keverőtál, palacsintasütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, kikeverés, sütés, töltés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk.
2. A narancslekvárt lábosba tesszük, belekeverjük a narancslikőrt és kis lángon összemelegítjük.
3. Az epret megtisztítjuk, felszeleteljük. A palacsinták egyik felét megkenjük a likőrös lekvárral és kirakjuk a felszeletelt eperrel.
4. Ráhajtjuk a tészta másik felét és porcukorral meghintve, azonnal kínáljuk.
PALACSINTA ALAPRECEPT
1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.
2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).
3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.
4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.