PALACSINTATORTA HIDEGEN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, keverőtál, palacsintasütő, tűzhely
Eljárások: kikeverés, lerakás/rétegezés, sütés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A tésztából|alrecept:12182] a szokásos módon 7 vastag palacsintát sütünk és hűlni hagyjuk.
2. A fagylaltokat 10 percig szobahőmérsékleten tartjuk.
3. Egy palacsintát tálra teszünk és megkenjük a málnafagylalt felével. Rátesszük a következő palacsintát, erre a citromfagylalt felét kenjük. A következő palacsintára eperfagylalt kerül.
4. Megismételjük a rétegzést. A tetejére üres palacsinta kerüljön.
5. Friss eperszemekkel díszítjük és azonnal fogyasztjuk.
PALACSINTA ALAPRECEPT
1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.
2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).
3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.
4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.