FŰSZERES GARNÉLA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: keverőtál, lábas, séfkés, szűrő, szűrőlapát, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, forralás nélküli főzés, főzés, hámozás, hevítés, keverve sütés, kikeverés, kimagozás, lehabozás, pihentetés, pirítás, rák előkészítése, szűrés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. Egy nagy lábosban felforraljuk a vizet. Beletesszük a garnéla félretett páncélját és fejét, majd mérsékelt lángon 2 percig forraljuk. A főzés közben keletkezett habot szedőkanállal leszedjük. Leszűrjük a vizet, a páncélt és a fejeket kidobjuk, a folyadékot pedig visszatesszük a lábosba. 7,5 dl folyadékra van szükségünk, ha kevesebb, szükség szerint vízzel pótoljuk. A folyadékot újból felforraljuk, majd beletesszük a kurkumát és a garnélát, 1 percig forraljuk, amíg a garnéla éppen csak rózsaszínű lesz. Kivesszük a lábosból.
2. Közepes lángon felforrósítjuk a wokot, beleöntjük az olajat és körbefuttatjuk, hogy jól szétterüljön az edény alján. Hozzáadjuk a hagymát, és állandóan kevergetve, 6 perc alatt világosbarnára pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy leégessük. Beletesszük a fokhagymát, a chilit, és 2 percig pirítjuk, majd beleszórjuk a római köményt, a koriandert, a fűszerpaprikát, és 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk.
3. Fokozatosan felöntjük a félretett levessel, felforraljuk, és időnként megkeverve 35 percig főni hagyjuk, vagy amíg a folyadék fele elpárolog és besűrűsödik.
4. Levesszük a lángról, és belekeverjük a joghurtot. Hozzáadjuk a garnélát, és 2-3 percig kis lángon kevergetjük, amíg átmelegszik. Ne forraljuk fel! Belekeverjük a tejszínt és a korianderzöldet. Lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Óvatosan felmelegítjük és rizzsel tálaljuk.