ALMAKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, őzgerincforma, séfkés, sütő
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, kikeverés, sütés

Adag: 1 őzgerincforma

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg aszalt alma
2 db tojás
1 zacskó sütőpor
30 dkg liszt
35 dkg kristálycukor
5 dkg mazsola
5 dkg durvára tört dió
1 csipet só
kevés citromlé

Elkészítés:

Az almát a mazsolával együtt előző este kevés citromlével ízesített vízbe beáztatjuk. Másnap lecsöpögtetjük, kisebb darabokra vágjuk, rászórjuk a cukrot és 5 órán át pihentetjük.Akkor hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a tojásokat,a diót és jól elkeverjük.

Egy őzgerincformát kivajazunk, belisztezünk, beletöltjük a masszát és előmelegített sütőben, kis lángon tűpróbáig sütjük. Ízlés szerint vaníliás porcukorral, vagy fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Természetesen az aszalt vagy szárított alapanyagok helyettesíthetők frissekkel is, ekkor nem kell előre beáztatnunk őket.