Tyúkgalantin Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, csontozókés, fazék, húsdaráló, hűtőszekrény, kés, keverőtál, kötözőzsineg, tűzhely
Eljárások: darálás, gyúrás, hámozás, hűtés, kicsontozás, kikeverés, lepréselés, préselés, töltés
Adag: 8 főre
Elkészítés:
1. A tyúkot kicsontozzuk.
2. Tálban összekeverjük a darált marha-, sertés-, borjú- és pulykahúst, a darált mortadellát. Összegyúrjuk a tojással, a pisztáciával, majd sóval, borssal ízesítjük.
3. A húsmasszát a tyúk hasüregébe töltjük, a nyílást összevarrjuk. Gézbe vagy muszlinba csomagoljuk és összevarrjuk.
4. Fazékban vagy lábosban sós vizet forralunk. Beletesszük a húsleveskockát, a megtisztított hagymát, a zellert, a sárgarépát, a petrezselymet és a szemes borsot. Óvatosan beletesszük a töltött tyúkot. Kis lángon 90 percig főzzük.
5. A tyúkot kivesszük, a levest leszűrjük. 5 dl lébe belekeverjük a zselatint és a citromlevet, a többit levesként fogyasztjuk.
6. A zselatinos folyadékot lapos, szögletes tálba öntjük és hagyjuk megszilárdulni. Ha megdermedt, kockára vágjuk.
7. A tyúkot két tálca közé tesszük, a felsőre súlyt helyezünk és 120 percig nyomtatjuk.
8. Ha kihűlt, áttesszük a hűtőszekrénybe (a súllyal együtt), és további 10-12 órán át préseljük.
9. A galantint hajszálvékonyra szeletelve, aszpikkockákkal díszítve tálaljuk.