CSOKOLÁDÉS DIÓTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, hűtőszekrény, keverőtál, mikrohullámú készülék, serpenyő, tésztafőző fazék, tortaforma, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darálás, főzés, hámozás, hűtés, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg étcsokoládé
15 dkg dió
25 dkg stelline
1 teáskanál vaníliaaroma
1 db reszelt, héja citrom
1 teáskanál őrölt fahéj
16 dkg kristálycukor
3 evőkanál kakaópor
6 dkg vaj
2 evőkanál konyak
10 dkg hámozott mandula
14 dkg hámozott, pirított mogyoró
1 evőkanál citromhéj

vagy

1 evőkanál narancshéj

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy mély, 20 cm-es tortaformát, és kibéleljük sütőpapírral. Nagy fazék, forrásban lévő vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a (csillag)tésztát. Hideg vízben leöblítjük, lecsepegtetjük.

2. A diót, mogyorót, mandulát, a kakaóport, a fahéjat, a cukrot, a citrushéjat (lehetőleg vegyesen használjuk a narancs- illetve citromhéjat), a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát és a konyakot turmixgépbe tesszük, és az időszakos keverés gombbal finomra őröljük.

3. Lassú tűzön megolvasztjuk a vajat és a csokoládét (mikrohullámú sütőben is megolvaszthatjuk), és simára keverjük.

4. A tésztát, a diókeveréket és a vajas csokoládét összekeverjük, alaposan eldolgozzuk, majd a tortaformába kanalazzuk. Vizes kézzel jól lenyomkodjuk a tetejét, egy bevizezett kanál hátával elsimítjuk. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megszilárduljon. A tortaforma oldalát levesszük, az elkészült tortát tálra tesszük, cikkekre vágjuk. Tálaláskor meghintjük porcukorral és kakaóporral.