CSOKOLÁDÉS DIÓTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, hűtőszekrény, keverőtál, mikrohullámú készülék, serpenyő, tésztafőző fazék, tortaforma, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darálás, főzés, hámozás, hűtés, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 6-8 főre
vagy
Elkészítés:
1. Kivajazunk egy mély, 20 cm-es tortaformát, és kibéleljük sütőpapírral. Nagy fazék, forrásban lévő vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a (csillag)tésztát. Hideg vízben leöblítjük, lecsepegtetjük.
2. A diót, mogyorót, mandulát, a kakaóport, a fahéjat, a cukrot, a citrushéjat (lehetőleg vegyesen használjuk a narancs- illetve citromhéjat), a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát és a konyakot turmixgépbe tesszük, és az időszakos keverés gombbal finomra őröljük.
3. Lassú tűzön megolvasztjuk a vajat és a csokoládét (mikrohullámú sütőben is megolvaszthatjuk), és simára keverjük.
4. A tésztát, a diókeveréket és a vajas csokoládét összekeverjük, alaposan eldolgozzuk, majd a tortaformába kanalazzuk. Vizes kézzel jól lenyomkodjuk a tetejét, egy bevizezett kanál hátával elsimítjuk. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megszilárduljon. A tortaforma oldalát levesszük, az elkészült tortát tálra tesszük, cikkekre vágjuk. Tálaláskor meghintjük porcukorral és kakaóporral.