Mexikói saláta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, salátástál, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, pácolás, párolás, préselés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
65 dkg mélyhűtött tintahal
1 db leve citrom
½ teáskanál só
½ teáskanál fehér bors
6 evőkanál olaj
1 teáskanál mustár
A tálaláshoz:
4 db peperoni
1 csomó citromfű
2 db paradicsom
1 fej hagyma
néhány szem töltött olajbogyó

Elkészítés:

1. A tintahalat lassan (hűtőszekrényben) felengedtetjük, majd forrásban levő sós vízben 15 percig pároljuk, aztán leöntjük a levét, és ha kihűlt, szeletekre vágjuk.

2. A citromlevet, sót, borsot, olajat és mustárt simára keverjük, s az így kapott pácba (marinádba) beletesszük a tintahalat, és állni hagyjuk benne.

3. Közben eltávolítjuk a paradicsom csumáját, felső részén keresztben bevágjuk, rövid időre forrásban levő vízbe mártjuk és lehúzzuk a héját, negyedekre vágjuk és kimagozzuk.

4. A hagymát meghámozzuk, felszeleteljük és a paradicsommal a marinírozott tintahalhoz keverjük. Végül tányérokra rendezzük, olajbogyóval, pepperonival és citromfűvel díszítjük.