SIENAI PANFORTE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, hevítés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, pihentetés, reszelés, gyalulás, szitálás

Adag: 1 tortaforma (12-16 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg méz
12 dkg durvára vágott pirított amerikai mogyoró
2 evőkanál durvára tört kandírozott gyömbér
6 dkg finomra aprított kandírozott citromhéj
6 dkg finomra aprított kandírozott narancshéj
5 dkg negyedekre vágott koktélcseresznye
1 teáskanál narancsvirágvíz
12 dkg nádcukor
¼ teáskanál reszelt szerecsendió
¼ teáskanál őrölt koriander
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
2 és fél dkg kakaópor
6 dkg liszt
12 dkg szeletelt mandula
A kikenéshez:
igény szerint vaj
A megszóráshoz:
igény szerint porcukor

Elkészítés:

1. Egy 20 cm-es, kivehető aljú tortaformát alaposan kivajazunk. Az alját sütőpapírral kibéleljük. A cseresznyét, a kandírozott citrom- és narancshéjat, a gyömbért, a mandulát és a mogyorót tálba tesszük. Rászitáljuk a lisztet, a kakaót, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a koriandert, majd összekeverjük, és félretesszük.

2. A mézet, a cukrot és a narancsvirágvizet lábosban alacsony hőmérsékleten addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor felforraljuk, és 116 °C-ra hevítjük, amit cukorhőmérővel is ellenőrizhetünk, vagy egyszerűen addig forrósítjuk, amíg hideg vízbe cseppentve kis puha golyócskává nem áll össze.

3. Gyorsan levesszük a tűzről, és beledolgozzuk a félretett lisztes keveréket. Alaposan elkeverjük, majd az előkészített formába kanalazzuk. Egyenletesen eloszlatjuk benne, és 160 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és óvatosan eltávolítjuk róla a papírt. Felszeletelve, porcukorral vékonyan meghintve tálaljuk.