FEKETE-FEHÉR KARAMELLTORTÁCSKA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, muffinsütő, sütő, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, gőzölés, karamellizálás, kikeverés, sütés, szitálás
Adag: 2 tepsi (20 darab)
Elkészítés:
1. A muffinsütő mélyedéseibe 20 papír sütőformát helyezünk, vagy 20, kétrétegű papírformát állítunk 2 tepsire.
2. A vizet, a vajat, a cukrot és a mézet lábosba tesszük. Kis hőmérsékleten felmelegítjük, majd ha a cukor elolvadt, felforraljuk. A lángot kisebbre vesszük, és a karamellt még 5 percig főzzük. Utána levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
3. Közben tálba öntjük a tejet és a vaníliaaromát. A szódabikarbónát elkeverjük benne. Külön tálba szitáljuk a lisztet és a kakaót, majd a karamellhez adjuk. Beleöntjük a tejet, és habverővel simára keverjük. A tésztát elosztjuk a papírformákban, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Rácsra tesszük kihűlni.
4. A tetejéhez a csokoládét kis, hőálló edénybe tördeljük, hozzáadjuk a víz és a vaj felét, majd gyengén forrásban levő víz fölött megolvasztjuk. Simára keverjük, és a meleg víz fölött hagyjuk. Egy másik tálban ugyanígy felolvasztjuk a fehér csokoládét a maradék vízzel és vajjal. A cukrot elfelezzük, és az olvasztott csokoládékhoz keverjük. A tortácskák tetejére öntjük, hagyjuk megszilárdulni, majd zöldséggyaluval vagy hámozóval forgácsolt csokoládéval díszítjük.