FEKETE-FEHÉR KARAMELLTORTÁCSKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, muffinsütő, sütő, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, gőzölés, karamellizálás, kikeverés, sütés, szitálás

Adag: 2 tepsi (20 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál kakaópor
2 dl víz
6 evőkanál vaj
8 dkg kristálycukor
1 evőkanál méz
3 evőkanál tej
1 teáskanál vaníliaaroma
1 teáskanál szódabikarbóna
22 és fél dkg liszt
A csokoládéforgácshoz:
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg étcsokoládé
A tetejére:
3 és fél evőkanál vaj
35 dkg porcukor
5 dkg étcsokoládé
5 dkg fehér csokoládé
4 evőkanál víz

Elkészítés:

1. A muffinsütő mélyedéseibe 20 papír sütőformát helyezünk, vagy 20, kétrétegű papírformát állítunk 2 tepsire.

2. A vizet, a vajat, a cukrot és a mézet lábosba tesszük. Kis hőmérsékleten felmelegítjük, majd ha a cukor elolvadt, felforraljuk. A lángot kisebbre vesszük, és a karamellt még 5 percig főzzük. Utána levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.

3. Közben tálba öntjük a tejet és a vaníliaaromát. A szódabikarbónát elkeverjük benne. Külön tálba szitáljuk a lisztet és a kakaót, majd a karamellhez adjuk. Beleöntjük a tejet, és habverővel simára keverjük. A tésztát elosztjuk a papírformákban, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Rácsra tesszük kihűlni.

4. A tetejéhez a csokoládét kis, hőálló edénybe tördeljük, hozzáadjuk a víz és a vaj felét, majd gyengén forrásban levő víz fölött megolvasztjuk. Simára keverjük, és a meleg víz fölött hagyjuk. Egy másik tálban ugyanígy felolvasztjuk a fehér csokoládét a maradék vízzel és vajjal. A cukrot elfelezzük, és az olvasztott csokoládékhoz keverjük. A tortácskák tetejére öntjük, hagyjuk megszilárdulni, majd zöldséggyaluval vagy hámozóval forgácsolt csokoládéval díszítjük.