Makaróni torta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőforma, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, lerakás, nyújtás, párolás, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás
Adag: 1 tortaforma (23 centiméteres)
Elkészítés:
1. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Beletesszük a sót, a cukrot és a vajat. Ujjainkkal összedolgozzuk, majd ha morzsalékos, hozzáadjuk a tojássárgáját is. A tésztát cipóvá formáljuk. Műanyag fóliával lefedjük és 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
2. A húsmártáshoz nagy serpenyőben megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát. Beletesszük a vajat, majd a húst. Barnára sütjük. Hozzáadjuk a feldarabolt csirkemájat. Két percig pirítjuk.
3. Felöntjük a borral és addig főzzük, amíg a nedvesség nagy része elpárolog. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot. Sóval, borssal, fahéjjal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kis lángon 40 percig pároljuk.
4. Közben a makarónit bő, forrásban lévő sós vízben 8 percig, majdnem puhára főzzük.
5. Elkészítjük a besamelmártást.
6. Kivajazunk és zsemlemorzsával behintünk egy 23 centiméteres kapcsos tortaformát. A tészta kétharmadát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a forma alját és oldalát. Belenyomkodjuk a formába.
7. A lecsöpögtetett makarónit összekeverjük a húsmártás felével. Egy réteg makarónit a tésztára simítunk, ráhalmozzuk a maradék mártás felét és meglocsoljuk a besamelmártással. Reszelt parmezán sajttal meghintjük. A rétegzést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból.
8. A félretett tésztát 23 centiméteres átmérőjű körré nyújtjuk, a tészta tetejére illesztjük, a széleket jól összenyomjuk.
9. Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 35 percig sütjük. A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük. Melegen fogyasztjuk.
Besamelmártás
Nem pirítjuk, csak „megizzasztjuk” a forró vajban a lisztet. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felöntjük forró tejjel. Sózzuk és hozzáadjuk a Cayenne-i borsot. Habverővel, állandó, gyors keveréssel csomó mentesre kidolgozzuk, majd óvatosan kiforraljuk. Leszűrjük és vajat belemorzsolva feljavítjuk (montírozás) a mártást. A besamelmártás egy alapmártás, melyet önmagában nem adunk asztalra. A belőle készíthető mártások: a gratin mártás (mártás csőben sütött ételekhez), a mornay mártás, a sajtmártás és a rákmártás.