Makaróni torta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőforma, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, lerakás, nyújtás, párolás, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás

Adag: 1 tortaforma (23 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A húsmártáshoz:
25 dkg darált borjúhús
5 dkg húsos füstölt szalonna
20 dkg csirkemáj
30 dkg érett paradicsom
1 csipet őrölt fahéj
1 és ¼ dl száraz vörösbor
6 dkg vaj
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint reszelt szerecsendió
A tésztához:
30 dkg liszt
1 teáskanál kristálycukor
15 dkg vaj
3 db tojássárgája
ízlés szerint só
A töltelékhez:
45 dkg makaróni
1 adag besamelmártás
15 dkg reszelt parmezán sajt
3 dkg vaj
6 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Beletesszük a sót, a cukrot és a vajat. Ujjainkkal összedolgozzuk, majd ha morzsalékos, hozzáadjuk a tojássárgáját is. A tésztát cipóvá formáljuk. Műanyag fóliával lefedjük és 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

2. A húsmártáshoz nagy serpenyőben megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát. Beletesszük a vajat, majd a húst. Barnára sütjük. Hozzáadjuk a feldarabolt csirkemájat. Két percig pirítjuk.

3. Felöntjük a borral és addig főzzük, amíg a nedvesség nagy része elpárolog. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot. Sóval, borssal, fahéjjal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kis lángon 40 percig pároljuk.

4. Közben a makarónit bő, forrásban lévő sós vízben 8 percig, majdnem puhára főzzük.

5. Elkészítjük a besamelmártást.

6. Kivajazunk és zsemlemorzsával behintünk egy 23 centiméteres kapcsos tortaformát. A tészta kétharmadát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a forma alját és oldalát. Belenyomkodjuk a formába.

7. A lecsöpögtetett makarónit összekeverjük a húsmártás felével. Egy réteg makarónit a tésztára simítunk, ráhalmozzuk a maradék mártás felét és meglocsoljuk a besamelmártással. Reszelt parmezán sajttal meghintjük. A rétegzést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból.

8. A félretett tésztát 23 centiméteres átmérőjű körré nyújtjuk, a tészta tetejére illesztjük, a széleket jól összenyomjuk.

9. Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 35 percig sütjük. A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük. Melegen fogyasztjuk.

Besamelmártás

10 dkg liszt
6 dl forró tej
10 dkg vaj
2 dkg só
1 mokkáskanál cayenni bors
Montirozáshoz::
2 dkg vaj

Nem pirítjuk, csak „megizzasztjuk” a forró vajban a lisztet. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felöntjük forró tejjel. Sózzuk és hozzáadjuk a Cayenne-i borsot. Habverővel, állandó, gyors keveréssel csomó mentesre kidolgozzuk, majd óvatosan kiforraljuk. Leszűrjük és vajat belemorzsolva feljavítjuk (montírozás) a mártást. A besamelmártás egy alapmártás, melyet önmagában nem adunk asztalra. A belőle készíthető mártások: a gratin mártás (mártás csőben sütött ételekhez), a mornay mártás, a sajtmártás és a rákmártás.