Burgonyapite Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, tortaforma
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, hámozás, kikeverés, nyújtás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, töltés
Adag: 1 tortaforma (23 centiméteres)
Elkészítés:
1. A burgonyát héjában megfőzzük. Meghámozzuk, burgonyanyomóval összetörjük.
2. Megforrósított zsíron üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a vajat és a pecsenyeszaftot, elzárjuk a gázt. Belekeverjük a burgonyapürét, a tejet és a sót.
3. A lisztet, a sót tálba tesszük, közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az olívaolajat. Villával összedolgozzuk. Ha morzsalékos, apránként belekeverjük a vizet is.
4. Két részre osztjuk, az egyik jóval nagyobb legyen, mint a másik. Vékonyra nyújtjuk, majd a nagyobbal kibélelünk egy kivajazott, 23 centiméteres tortaformát.
5. Belesimítjuk a burgonyatölteléket és befedjük a kisebb tésztalappal. A széleket jól összenyomjuk. Villával megszurkáljuk, olajjal megkenjük.
6. Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 45 percig sütjük. Melegen fogyasztjuk, friss salátával.