Burgonyapite Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, tortaforma
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, hámozás, kikeverés, nyújtás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, töltés

Adag: 1 tortaforma (23 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
22 dkg liszt
4 evőkanál meleg víz
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
A töltelékhez:
100 dkg burgonya
15 dkg reszelt parmezán sajt
4 evőkanál olvasztott zsír
1 fej hagyma
2 evőkanál pecsenyelé
4 evőkanál tej
2 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A burgonyát héjában megfőzzük. Meghámozzuk, burgonyanyomóval összetörjük.

2. Megforrósított zsíron üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a vajat és a pecsenyeszaftot, elzárjuk a gázt. Belekeverjük a burgonyapürét, a tejet és a sót.

3. A lisztet, a sót tálba tesszük, közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az olívaolajat. Villával összedolgozzuk. Ha morzsalékos, apránként belekeverjük a vizet is.

4. Két részre osztjuk, az egyik jóval nagyobb legyen, mint a másik. Vékonyra nyújtjuk, majd a nagyobbal kibélelünk egy kivajazott, 23 centiméteres tortaformát.

5. Belesimítjuk a burgonyatölteléket és befedjük a kisebb tésztalappal. A széleket jól összenyomjuk. Villával megszurkáljuk, olajjal megkenjük.

6. Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 45 percig sütjük. Melegen fogyasztjuk, friss salátával.