Pizza paprikával Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, nyújtófa, pizzasütő tepsi, reszelő, serpenyő, sütő, tűzhely
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, hámozás, kikeverés, nyújtás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 1 tepsi (30 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
másfél adag pizzatészta
35 dkg csíkokra vágott zöldpaprika
6 db friss bazsalikomlevél
25 dkg konzervparadicsom
1 fej kockára vágott hagyma
5 dkg reszelt parmezán sajt
1 evőkanál kapribogyó
3 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A tésztát elkészítjük.

2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát.

3. Öt perc párolás után hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt és a lecsöpögtetett kapribogyót. Megsózzuk és 10 percig pároljuk. A tűzről levéve belekeverjük a tépett bazsalikomleveleket.

4. A kelesztési idő elteltével a tésztát lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk. A pizzát formázzuk és kiolajozott, 25×38 centiméteres tepsibe nyomkodjuk.

5. Egyenletesen elosztjuk rajta a paprikás-paradicsomos mártást. Reszelt sajttal meghintjük és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal.

6. Előmelegített, 230 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.

Pizzatészta

30 dkg liszt
1 teáskanál só
1.5 dkg élesztő
1.5 dl meleg víz

1. Az élesztőt kis tálba morzsoljuk (1. kép), felöntjük a víz felével és villával szétnyomkodjuk. 10 percre félretesszük.

2. A lisztet és a sót tálba tesszük (2. kép). Hozzáadjuk az élesztős folyadékot a maradék vízzel együtt. Ha a recept más hozzávalót is előír, ebben a fázisban adjuk hozzá. Az alapanyagokat jól összekeverjük.

3. A tésztát cipóvá formázzuk és lisztezett gyúródeszkára tesszük (3. kép). Ezután egyik tenyerünkkel kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (5-6 perc).

4. A tésztát tálba tesszük, tiszta ruhával letakarjuk (4. kép), és meleg helyen körülbelül 60 percet kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. Úgy tudjuk ellenőrizni, megkelt-e, hogy ujjunkkal benyomjuk. Ha a nyomás helye megmarad, elkészült.

5. Kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és körülbelül 1 perc alatt átgyúrjuk. Ha egynél több pizzát készítünk, a tésztát annyi részre osztjuk, ahány darabot sütünk. Mindegyik darabot gombóccá formáljuk, majd kézzel ellapítjuk. Nyújtófával körülbelül 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk (5. kép). A tésztát áttesszük egy kiolajozott sütőlemezre (6. kép). A közepét kissé megnyomkodjuk, hogy a szélén kis perem alakuljon ki. Erre azért van szükség, hogy a sütés során a paradicsommártás ne folyjon le.

6. Ha kézzel akarjuk formálni a pizzát, az ellapított tésztát tegyük be egy kiolajozott pizzaformába, és addig nyújtsuk-nyomkodjuk, amíg kitölti a formát.

7. Miután beletettük a tésztát a formába vagy a tepsibe, 10 percig pihentetjük. Ezalatt a tészta kissé összehúzódik, ugyanakkor meg is emelkedik. A tésztalapot paradicsommártással, tejföllel vagy más mártással bekenjük, a szélét 1-2 cm vastagon szabadon hagyjuk. Rárakjuk a feltétet (7. kép).

8. Calzone készítéséhez ugyanakkorára, 30 cm átmérőjűre nyújtjuk a tésztát. A mártást és a feltétet csak a körlap egyik felére halmozzuk, a másik felét ráhajtjuk (8. kép). A széleket jól összenyomjuk (9. kép).