Pizza paprikával Posted in: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, nyújtófa, pizzasütő tepsi, reszelő, serpenyő, sütő, tűzhely
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, hámozás, kikeverés, nyújtás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 1 tepsi (30 centiméteres)
Elkészítés:
1. A tésztát elkészítjük.
2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát.
3. Öt perc párolás után hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt és a lecsöpögtetett kapribogyót. Megsózzuk és 10 percig pároljuk. A tűzről levéve belekeverjük a tépett bazsalikomleveleket.
4. A kelesztési idő elteltével a tésztát lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk. A pizzát formázzuk és kiolajozott, 25×38 centiméteres tepsibe nyomkodjuk.
5. Egyenletesen elosztjuk rajta a paprikás-paradicsomos mártást. Reszelt sajttal meghintjük és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal.
6. Előmelegített, 230 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.
Pizzatészta
1. Az élesztőt kis tálba morzsoljuk (1. kép), felöntjük a víz felével és villával szétnyomkodjuk. 10 percre félretesszük.
2. A lisztet és a sót tálba tesszük (2. kép). Hozzáadjuk az élesztős folyadékot a maradék vízzel együtt. Ha a recept más hozzávalót is előír, ebben a fázisban adjuk hozzá. Az alapanyagokat jól összekeverjük.
3. A tésztát cipóvá formázzuk és lisztezett gyúródeszkára tesszük (3. kép). Ezután egyik tenyerünkkel kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (5-6 perc).
4. A tésztát tálba tesszük, tiszta ruhával letakarjuk (4. kép), és meleg helyen körülbelül 60 percet kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. Úgy tudjuk ellenőrizni, megkelt-e, hogy ujjunkkal benyomjuk. Ha a nyomás helye megmarad, elkészült.
5. Kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és körülbelül 1 perc alatt átgyúrjuk. Ha egynél több pizzát készítünk, a tésztát annyi részre osztjuk, ahány darabot sütünk. Mindegyik darabot gombóccá formáljuk, majd kézzel ellapítjuk. Nyújtófával körülbelül 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk (5. kép). A tésztát áttesszük egy kiolajozott sütőlemezre (6. kép). A közepét kissé megnyomkodjuk, hogy a szélén kis perem alakuljon ki. Erre azért van szükség, hogy a sütés során a paradicsommártás ne folyjon le.
6. Ha kézzel akarjuk formálni a pizzát, az ellapított tésztát tegyük be egy kiolajozott pizzaformába, és addig nyújtsuk-nyomkodjuk, amíg kitölti a formát.
7. Miután beletettük a tésztát a formába vagy a tepsibe, 10 percig pihentetjük. Ezalatt a tészta kissé összehúzódik, ugyanakkor meg is emelkedik. A tésztalapot paradicsommártással, tejföllel vagy más mártással bekenjük, a szélét 1-2 cm vastagon szabadon hagyjuk. Rárakjuk a feltétet (7. kép).
8. Calzone készítéséhez ugyanakkorára, 30 cm átmérőjűre nyújtjuk a tésztát. A mártást és a feltétet csak a körlap egyik felére halmozzuk, a másik felét ráhajtjuk (8. kép). A széleket jól összenyomjuk (9. kép).