AJÓKÁS LINGUINE OLAJ- ÉS KAPRIBOGYÓVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, serpenyő, tésztafőző fazék, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 és fél dkg kimagozott zöld olívabogyó
7 és fél dkg kimagozott fekete olívabogyó
3 evőkanál kapribogyó
9 dkg konzerv ajóka
50 dkg linguine
2 evőkanál olívaolaj
 dl száraz fehérbor
2 db érett paradicsom
2 gerezd zúzott fokhagyma
3 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom

vagy

3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a tésztát. Leszűrjük, és visszatesszük a főzőedénybe.

2. Amíg a linguine fő, felforrósítjuk az olajat, és lassú tűzön 1 percig pároljuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a meghámozott, felaprított paradicsomot, a kapribogyót, az apró darabokra vágott olajbogyót és 2 percig főzzük.

3. Hozzáadjuk a bort, a petrezselymet vagy a bazsalikomot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd takarékra véve kb. 5 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a leszűrt, felaprított ajókát, és óvatosan összekeverjük.

4. A mártást a forró tésztára öntjük, és jól összekeverjük, hogy mindenhol egyenletesen bevonja.

Ünnepi alkalmakra tovább gazdagíthatjuk a receptet: zsemlemorzsát kevés olívaolajon megpirítunk, és hozzáadunk 1 gerezd zúzott fokhagymát. Erős tűzön ropogásra pirítjuk, és az elkészített étel tetejére szórjuk, majd meghintjük frissen reszelt parmezán sajttal