Galamb saját levében, finomfűszerekkel, mangold tésztaágyon, szardellával és fűszernövényekkel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 45 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: fazék, filéző kés, gyúródeszka, keverőtál, nyújtófa, séfkés, serpenyő, sütemény kiszúró formák, sütő, szűrő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, blansírozás, darabolás, szeletelés, elősütés, filézés, formákkal való kiszúrás, forralás, hámozás, nyújtás, párolás, pirítás, préselés, sütés, szűrés

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db 40 dkg-os galamb
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
2 szem apróra vágott mogyoróhagyma
1 dl balzsamecet
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A tésztához:
20 dkg omlós tészta
1 teáskanál őrölt kakukkfű
A töltelékhez:
10 dkg kapribogyó
50 dkg mángoldnyél
25 dkg mángoldlevél
10 dkg apróra vágott szardella
1 teáskanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 teáskanál apróra vágott tárkony
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Nyújtsuk ki a tésztát, és hintsük meg kakukkfűvel. Szaggassunk belőle 8 cm átmérőjű köröket, és előmelegített sütőben süssük 30-40 percig, 180 °C-on.

2. A töltelékhez forrásban lévő sós vízben 2 percig blansírozzuk a mángoldnyeleket és -leveleket, majd csepegtessük le. A fokhagymát a hagymával együtt enyhén pirítsuk meg olívaolajon, majd adjuk hozzá a mángoldot és a szardellát. Fedjük le és pároljuk néhány percig, majd csepegtessük le.

3. Adjuk hozzá a fűszernövényeket és a kapribogyót, sózzuk ízlés szerint. Halmozzuk a tésztakarikákra. Hőálló edényben süssük ki hirtelen a galambokat forró olajon, hogy minden oldaluk megpiruljon. 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük további 7-8 percig.

4. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk állni egy kicsit, majd vágjuk le a combokat és a melle húsát. A maradék véres húst daraboljuk fel, és tegyük bele csirkenyomóba, ha van, hogy minél több húslevet nyerjünk belőle.

5. Serpenyőben forgassuk meg a fokhagymát és a gyöngyhagymát, öntsük rá az ecetet, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a galambból nyert levet. Forraljuk fel újra, hogy besűrűsödjék. Adjuk hozzá a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. A mártást tartsuk melegen.

6. A sütőben süssük készre a galamb combját és melle húsát. Helyezzük a combokat a tésztakarikákra, rendezzük köré a felszeletelt filét, végül locsoljuk a húsra a nagyon forró mártást.

Omlós tészta

20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet só
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.