Galamb saját levében, finomfűszerekkel, mangold tésztaágyon, szardellával és fűszernövényekkel Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: fazék, filéző kés, gyúródeszka, keverőtál, nyújtófa, séfkés, serpenyő, sütemény kiszúró formák, sütő, szűrő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, blansírozás, darabolás, szeletelés, elősütés, filézés, formákkal való kiszúrás, forralás, hámozás, nyújtás, párolás, pirítás, préselés, sütés, szűrés
Adag: 8 főre
Elkészítés:
1. Nyújtsuk ki a tésztát, és hintsük meg kakukkfűvel. Szaggassunk belőle 8 cm átmérőjű köröket, és előmelegített sütőben süssük 30-40 percig, 180 °C-on.
2. A töltelékhez forrásban lévő sós vízben 2 percig blansírozzuk a mángoldnyeleket és -leveleket, majd csepegtessük le. A fokhagymát a hagymával együtt enyhén pirítsuk meg olívaolajon, majd adjuk hozzá a mángoldot és a szardellát. Fedjük le és pároljuk néhány percig, majd csepegtessük le.
3. Adjuk hozzá a fűszernövényeket és a kapribogyót, sózzuk ízlés szerint. Halmozzuk a tésztakarikákra. Hőálló edényben süssük ki hirtelen a galambokat forró olajon, hogy minden oldaluk megpiruljon. 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük további 7-8 percig.
4. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk állni egy kicsit, majd vágjuk le a combokat és a melle húsát. A maradék véres húst daraboljuk fel, és tegyük bele csirkenyomóba, ha van, hogy minél több húslevet nyerjünk belőle.
5. Serpenyőben forgassuk meg a fokhagymát és a gyöngyhagymát, öntsük rá az ecetet, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a galambból nyert levet. Forraljuk fel újra, hogy besűrűsödjék. Adjuk hozzá a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. A mártást tartsuk melegen.
6. A sütőben süssük készre a galamb combját és melle húsát. Helyezzük a combokat a tésztakarikákra, rendezzük köré a felszeletelt filét, végül locsoljuk a húsra a nagyon forró mártást.
Omlós tészta
1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.
2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).
3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).
4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.
Kb. 35 dkg tésztát kapunk.