Rostonsültek Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, grillező, hűtőszekrény, kés, keverőtál, reszelő
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, grillezés, hámozás, hűtés, kicsontozás, kikeverés, kimagozás, préselés, reszelés, gyalulás, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A mártáshoz valamennyi hozzávalót összekeverjük a majonézzel, és tálalásig jégbe hűtjük.
2. A pácléhez valókat csavaros tetejű üvegbe töltjük, és összerázzuk.
3. A rostot megforrósítjuk. A húsokat félbevágjuk meg a zöldfélét a páclével megkenjük, és a paradicsom kivételével a grillre fektetjük.
4. Amikor a csirke és a zöldféle már puhulni kezd, a paradicsomot is a rostra ültetjük, mert rövidebb idő alatt átsül. A rostonsülteket a mártás kíséretében tálaljuk.
Majonéz
1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.