Rostonsültek Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, grillező, hűtőszekrény, kés, keverőtál, reszelő
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, grillezés, hámozás, hűtés, kicsontozás, kikeverés, kimagozás, préselés, reszelés, gyalulás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db félbevágott, kimagozott paradicsompaprika
1 kicsi szeletelt padlizsán
4 kicsi hosszában félbevágott cukkini
2 db kicsontozott, lebőrözött csirkemell
2 db negyedekre vágott csemegekukorica
2 db félbevágott paradicsom
A mártáshoz:
1 tubus majonéz
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kiskanál citromlé
2 kiskanál összevágott bazsalikomlevél
A pácléhez:
½ dl pesto szósz
¾ dl olívaolaj
1 db leve citrom
3 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A mártáshoz valamennyi hozzávalót összekeverjük a majonézzel, és tálalásig jégbe hűtjük.

2. A pácléhez valókat csavaros tetejű üvegbe töltjük, és összerázzuk.

3. A rostot megforrósítjuk. A húsokat félbevágjuk meg a zöldfélét a páclével megkenjük, és a paradicsom kivételével a grillre fektetjük.

4. Amikor a csirke és a zöldféle már puhulni kezd, a paradicsomot is a rostra ültetjük, mert rövidebb idő alatt átsül. A rostonsülteket a mártás kíséretében tálaljuk.

Majonéz

2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál só
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.