SPENÓTOS-SONKÁS-GOMBÁS LASAGNE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, lerakás, párolás, passzírozás, áttörés, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés, zúzás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A megtisztított, megmosott parajlevelet durvára vágjuk, megpároljuk, leszűrjük. A levet kinyomkodjuk. Összekeverjük a ricottával és a reszelt cheddar sajttal (1. kép).
2. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sonkát, a gombát, és további két percig pirítjuk. Beletesszük az áttört konzervparadicsomot a levével együtt (2. kép). Paradicsompürével és sóval ízesítjük, felforraljuk, majd takarékra véve további 5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Bazsalikommal fűszerezzük.
3. A lasagne lapok egyötöd részével kibéleljük egy 3 literes lapos tűzálló tál alját, és megkenjük a spenótos keverék felével (3. kép). Ezt befedjük a lasagne lapok másik ötödrészével, amire a sonkás keverék kerül (4. kép). A fenti rétegeket addig rakjuk egymásra, amíg tart a hozzávalókból.
4. A tetejére tésztalap kerül, melyet meghintünk a reszelt parmezánnal. A tálat lefedjük, és sütőben, közepes hőmérsékleten (180 °C) 30 percig sütjük, majd a fedőt levéve további 10 percig pirítjuk.
Vegetáriánusoknak a sonkát 25 dkg főtt tarkababbal helyettesíthetjük.