Burgonyagombóc Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  olcsó
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, gyúródeszka, nyújtófa, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, passzírozás, áttörés

Adag: 10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg burgonya
2 db tojás
2 dkg só
30 dkg liszt

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük, még forrón meghámozzuk és azonnal áttörjük, majd a gyúródeszkán szétterítve hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a megszitált lisztet, sót, tojást és jól összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és olyan darabokra vágjuk fel, hogy egy-egy darabból kis diónyi gombócokat formázhassunk, melyeket a forrásban levő levesben főzünk ki. A nagyobbra készített gombócok köretként is tálalhatók.

Finomabb lesz a burgonyás tészta, ha kanálnyi zsírt is használunk készítésekor. Amennyiben nagyobb mennyiséget készítünk, kisebb burgonya adagokat gyúrjunk össze liszttel, mert nagyobb bekevert adag, a formázás végére ragacsossá válik.