ALMÁS PISKÓTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 1 tortaforma

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagy hámozott, reszelt alma
2 db simára kevert tojás
3 dkg összevágott aszalt alma
13 dkg puha vaj
13 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
13 dkg rétesliszt
½ csomag sütőpor

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra bemelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk vagy kiolajozunk, és sütőpapírral kibéleljük.

2. A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként beleverjük. A lisztet beleszórjuk, és a tésztát kikeverjük.

3. A reszelt almát (és ha van, az aszalt almát) beledolgozva az előkészített formába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk. 40-50 perc alatt tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve a formában 5 percig pihentetjük, majd rácsra vagy deszkára borítva kihűtjük. Utána vaníliakrémmel a tetejét bevonjuk, és cikkekre vágva kínáljuk.

VANÍLIAKRÉM

1 csomag vaníliás cukor
6 dkg vaj
4 dkg átszitált porcukor

1. Elektromos habverővel a vajat a porcukorral addig verjük, amíg könnyű nem lesz.

2. Ekkor a többi hozzávalót is belekeverjük, és a géppel még legalább 2 percig verjük, hogy jó habos legyen.