ALMÁS PISKÓTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 1 tortaforma
Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra bemelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk vagy kiolajozunk, és sütőpapírral kibéleljük.
2. A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként beleverjük. A lisztet beleszórjuk, és a tésztát kikeverjük.
3. A reszelt almát (és ha van, az aszalt almát) beledolgozva az előkészített formába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk. 40-50 perc alatt tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve a formában 5 percig pihentetjük, majd rácsra vagy deszkára borítva kihűtjük. Utána vaníliakrémmel a tetejét bevonjuk, és cikkekre vágva kínáljuk.
VANÍLIAKRÉM
1. Elektromos habverővel a vajat a porcukorral addig verjük, amíg könnyű nem lesz.
2. Ekkor a többi hozzávalót is belekeverjük, és a géppel még legalább 2 percig verjük, hogy jó habos legyen.