KÁVÉS-MANDULÁS TRIFLE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, lábas, műanyagfólia, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habverés, hűtés, karamellizálás, kikeverés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db piskótalap
2 evőkanál rum
másfél dl habbá vert tejszín
2 és fél dl fekete kávé
2 evőkanál porcukor
3 db szétválasztott tojás
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál étkezési keményítő
2 és fél dl tej
A tetejére:
½ dl víz
15 dkg kristálycukor
igény szerint mandulaforgács

Elkészítés:

1. A tésztát 2 cm-es kockákra vágjuk, és a felét mély üvegtálba vagy poharakba terítjük. A kávét a porcukorral meg a rummal összekeverjük, és a piskótára locsoljuk.

2. A tojássárgákat a kristálycukorral meg a keményítővel kikeverjük, és forró tejjel, állandóan keverve felengedjük.

3. A tűzön, kis lángon kevergetve kb. 5 perc alatt sűrűre főzzük, majd folpackkal letakarva hűtjük ki, nehogy megbőrösödjön. Egy tojásfehérjét habbá verünk, és a tejszínhabbal együtt a tojáskrémbe forgatjuk.

4. A tetejére a cukrot a vízzel a tűzön kevergetve aranybarna sziruppá főzzük, a mandulát beleforgatjuk, majd megolajozott sütőpapírra terítjük. Ha kihűlt, durvára vágjuk. Háromnegyedét a krémbe keverjük.

5. A krém felét a tésztára simítjuk, a maradék süteményt ráterítjük, és a kávéval meglocsoljuk. A maradék krémet a tetejére kanalazzuk. Letakarva 4 órára jégbe hűtjük, és a karamellás mandulával megszórva tálaljuk.

Angliában azokat a krémeket, amelyeket valamilyen alkoholban megáztatott keksszel, pudinggal, gyümölccsel rétegeznek trifle-nak hívják. Érdemes eltanulni, meghonosítani, mert így különlegesen zamatos desszertet varázsolhatunk.

PISKÓTA

12 db tojás
25 dkg kristálycukor
1 csipet só
1 db héja citrom
25 dkg finomliszt

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.