KÁVÉS-MANDULÁS TRIFLE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, lábas, műanyagfólia, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habverés, hűtés, karamellizálás, kikeverés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A tésztát 2 cm-es kockákra vágjuk, és a felét mély üvegtálba vagy poharakba terítjük. A kávét a porcukorral meg a rummal összekeverjük, és a piskótára locsoljuk.
2. A tojássárgákat a kristálycukorral meg a keményítővel kikeverjük, és forró tejjel, állandóan keverve felengedjük.
3. A tűzön, kis lángon kevergetve kb. 5 perc alatt sűrűre főzzük, majd folpackkal letakarva hűtjük ki, nehogy megbőrösödjön. Egy tojásfehérjét habbá verünk, és a tejszínhabbal együtt a tojáskrémbe forgatjuk.
4. A tetejére a cukrot a vízzel a tűzön kevergetve aranybarna sziruppá főzzük, a mandulát beleforgatjuk, majd megolajozott sütőpapírra terítjük. Ha kihűlt, durvára vágjuk. Háromnegyedét a krémbe keverjük.
5. A krém felét a tésztára simítjuk, a maradék süteményt ráterítjük, és a kávéval meglocsoljuk. A maradék krémet a tetejére kanalazzuk. Letakarva 4 órára jégbe hűtjük, és a karamellás mandulával megszórva tálaljuk.
PISKÓTA
Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.
A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.
A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.
A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.
Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.
Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.