Vesevelő Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, séfkés, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: abálás, darabolás, szeletelés, forrázás, főzés, pirítás
Adag: 10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg szeletelt sertésvese
30 dkg durvára vágott sertésvelő
10 dkg apróra vágott vöröshagyma
2 dkg só
2 dkg vaj
1 csipet törött bors
15 dkg zsír
1 csipet morzsolt majoránna
Elkészítés:
A megtisztított és leforrázott sertésvesét hosszában ketté, majd vékony szeletkékre vágjuk. Az ugyancsak megtisztított velőt apróra összevágjuk. A felhevített zsírban a finomra vágott hagymát félig megpirítjuk, beletesszük a veseszeletkéket, gyorsan elkeverjük benne, megsózzuk, majoránnával és törött borssal fűszerezzük, majd erős tűzön állandó keverés mellett rövid idő alatt puhára pirítjuk. A velőt csak ezután tesszük hozzá, gyorsan elkeverjük, és rövid ideig pirítjuk.
A vesét lapjára kettévágjuk, és sós, hagymás, babérleveles, citromos vízben megfőzzük. A belsejéből kivágjuk az inas hártyát, és egy friss, az előbbihez hasonlóan fűszerezett vízben 10-15 percig forraljuk, majd felszeleteljük. Amennyiben még mindig éreznénk valami kellemetlen „illatot”, akkor egy újabb fűszeres forró lével leforrázzuk. Ezután nyugodtan felhasználhatjuk. Finom lesz.