CSŐBEN SÜLT KAGYLÓTÉSZTA A TENGER GYÜMÖLCSEIVEL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, kikeverés, párolás, rák előkészítése, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát éppen csak puhára főzzük (al dente). Leszűrjük, lecsepegtetjük, visszaöntjük a fazékba, és 2,5 dkg vajjal elkeverjük. Lefedve melegen tartjuk.
2. Közben a maradék vajat egy serpenyőben felforrósítjuk. Hozzáadjuk az édesköményt (a zöldje nélkül), és közepes tűzön puhára pároljuk. Hozzákeverjük a gombát, és 2 percig együtt sütjük. Beletesszük a garnélát és a rákhúst, megsózzuk, még 1 percig pároljuk, aztán levesszük a tűzről.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. 6 kis tűzálló tálat kikenünk vajjal. A cayenne-borsot, a garnélás keveréket és a tésztát belekeverjük a mártásba. Az előkészített tálkákba kanalazzuk, és megszórjuk parmezán sajttal, paradicsomszeletekkel betakarjuk, és kevés olívaolajat csepegtetünk rá.
4. A tésztát 25 perc alatt a sütőben aranybarnára sütjük. Azonnal tálaljuk, zöldsalátát kínálunk mellé.
BESAMELMÁRTÁS
A besamelmártáshoz megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Belekeverünk 4-5 dkg lisztet, 2 percig kevergetjük, majd hozzákeverünk 3 dl melegített tejet. Hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott hagymát, 5 szem fehér borsot, 2 szál petrezselymet. Sóval, kakukkfűvel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 15 percig lassan gyöngyözve főzzük, majd átszűrjük.