CSŐBEN SÜLT KAGYLÓTÉSZTA A TENGER GYÜMÖLCSEIVEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, kikeverés, párolás, rák előkészítése, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg főtt, tisztított garnélarák
20 dkg rákhús
35 dkg kagylótészta

vagy

35 dkg conchiglie
8 dkg vaj
2 db vékonyra szeletelt édesköménygumó
20 dkg szeletelt csiperkegomba
1 csipet cayenne-bors
3 dl besamelmártás
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 nagy karikára vágott paradicsom
ízlés szerint só
A kikenéshez:
igény szerint vaj
A tálaláshoz:
ízlés szerint zöldsaláta
Rácsepegtetni:
igény szerint olívaolaj

Elkészítés:

1. Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát éppen csak puhára főzzük (al dente). Leszűrjük, lecsepegtetjük, visszaöntjük a fazékba, és 2,5 dkg vajjal elkeverjük. Lefedve melegen tartjuk.

2. Közben a maradék vajat egy serpenyőben felforrósítjuk. Hozzáadjuk az édesköményt (a zöldje nélkül), és közepes tűzön puhára pároljuk. Hozzákeverjük a gombát, és 2 percig együtt sütjük. Beletesszük a garnélát és a rákhúst, megsózzuk, még 1 percig pároljuk, aztán levesszük a tűzről.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. 6 kis tűzálló tálat kikenünk vajjal. A cayenne-borsot, a garnélás keveréket és a tésztát belekeverjük a mártásba. Az előkészített tálkákba kanalazzuk, és megszórjuk parmezán sajttal, paradicsomszeletekkel betakarjuk, és kevés olívaolajat csepegtetünk rá.

4. A tésztát 25 perc alatt a sütőben aranybarnára sütjük. Azonnal tálaljuk, zöldsalátát kínálunk mellé.

BESAMELMÁRTÁS

2 evőkanál vaj
4-5 dkg liszt
3 dl meleg tej
2 evőkanál apróra vágott hagyma
5 szem durvára tört fehér bors
2 szál durvára vágott petrezselyemzöld
1 ág darabolt kakukkfű
ízlés szerint só
csipet frissen reszelt szerecsendió

A besamelmártáshoz megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Belekeverünk 4-5 dkg lisztet, 2 percig kevergetjük, majd hozzákeverünk 3 dl melegített tejet. Hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott hagymát, 5 szem fehér borsot, 2 szál petrezselymet. Sóval, kakukkfűvel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 15 percig lassan gyöngyözve főzzük, majd átszűrjük.