ZÖLD LASAGNE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, húsdaráló, reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás, főzés, hámozás, lerakás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, zúzás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg zöld lasagne
3 dl besamelmártás
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
A húsmártáshoz:
50 dkg darált marhahús
½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
3 evőkanál olívaolaj
4 dkg vaj
2 nagy apróra vágott vöröshagyma
4 szál vékonyra szeletelt szárzeller
20 dkg apróra vágott baconszalonna
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál liszt
40 dkg darabolt konzervparadicsom
másfél dl marhahúsleves
másfél dl vörösbor
2 evőkanál szárított oregánó
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A kikenéshez:
igény szerint vaj
A tálaláshoz:
igény szerint olajbogyó

vagy

igény szerint paradicsomsaláta

vagy

igény szerint zöldsaláta

Elkészítés:

1. A mártáshoz egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat a vajjal. A vöröshagymát, a szárzellert és a szalonnát keverve 5 percig sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a darált marhahúst, és 3 percig együtt sütjük. Csökkentjük a lángot, és 10 percig kevergetve pirítjuk.

2. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, a lisztet, és 1-2 percig főzzük. Beleöntjük a paradicsomot, a húslevest meg a bort, és keverve felforraljuk. Sóval, borssal, oregánóval és szerecsendióval ízesítjük. A darált húsos keveréket közepes tűzön 50-60 perc alatt sűrűre főzzük, időnként megkeverjük.

3. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. Az aljára vékony réteg húsos mártást öntünk, amire egy rétegben a nem előfőzendő lasagne-lapokat terítünk. Erre egy réteg besamel-, illetve húsmártás kerül, amit tésztalapokkal fedünk be. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a elfogynak. Az utolsó réteg besamelmártás legyen.

4. Reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és a sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Zöld- vagy paradicsomsalátával, esetleg olajbogyóval tálaljuk.

BESAMELMÁRTÁS

2 evőkanál vaj
4-5 dkg liszt
3 dl meleg tej
2 evőkanál apróra vágott hagyma
5 szem durvára tört fehér bors
2 szál durvára vágott petrezselyemzöld
1 ág darabolt kakukkfű
ízlés szerint só
csipet frissen reszelt szerecsendió

A besamelmártáshoz megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Belekeverünk 4-5 dkg lisztet, 2 percig kevergetjük, majd hozzákeverünk 3 dl melegített tejet. Hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott hagymát, 5 szem fehér borsot, 2 szál petrezselymet. Sóval, kakukkfűvel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 15 percig lassan gyöngyözve főzzük, majd átszűrjük.

MARHAHÚSALAPLÉ

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

PARADICSOMSALÁTA

6 db érett paradicsom
2 evőkanál összevágott bazsalikomlevél
2 szál összevágott újhagyma
1.25 dl olívaolaj
1 gerezd tört fokhagyma
3 evőkanál balzsamecet vagy
3 evőkanál vörösborecet
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
A díszítéshez::
ízlés szerint bazsalikomlevél

1. A fokhagymát csipetnyi sóval, borssal és az ecettel összekeverjük. Vékony sugárban, közben élénken keverve, az olajat beleöntjük, hogy sűrű, opálos legyen.

2. A paradicsomot kicsumázzuk, majd vékony cikkekre vagy szeletekre vágjuk. Körkörösen tálra fektetjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a hagymával meg az összevagdalt bazsalikommal megszórjuk.

3. A mártással meglocsolva bazsalikomlevelekkel díszítjük, és tálalásig jégben tartjuk.