Spagetti húsgombóccal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: áztatás, beforralás, darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, fonnyasztás, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 2 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg spagetti
40 dkg darabolt konzervparadicsom
45 dkg darált marhahús
2 szelet héja nélkül fehérkenyér
2 evőkanál olívaolaj
1 fej finomra vágott lilahagyma
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
8 db bazsalikomlevél
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál kristálycukor
2 db tojás
1 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
ízlés szerint frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A kenyeret lapos tálba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. 5 percig áztatjuk. Aztán leöntjük róla a vizet, és jól kinyomkodjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk. A lilahagymát, a fokhagyma felét kevergetve, közepes tűzön 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt, a bazsalikomleveleket, a sűrített paradicsomot, a cukrot, és sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, a tüzet csökkentjük, és időnként megkeverve, gyöngyözve főzzük 20 percig, amíg besűrűsödik.

3. A kenyeret, a húst, a tojást, a maradék zöldfűszert és a fokhagymát fél teáskanál sóval egy nagy tálban kézzel összegyúrjuk. Kis gombócokat formálunk belőle, és beletesszük a paradicsommártásba. 30 percig fedő alatt, közepes tűzön főzzük.

4. Közben a spagettit egy lábos enyhén sózott vízben 10 percig főzzük, amíg éppen megpuhul (al dente).

5. A spagettit egy nagy tálba tesszük. A húsgombócokat és a mártást ráöntjük. Parmezánnal megszórjuk, és a maradék sajtot egy tálban mellé adjuk.

A spagettit vagy más hosszúmetéltet mindig két nagy villa segítségével keverjük össze, hogy mindenütt jól bevonja a mártás. Egyes konyhafelszerelési boltokban speciális spagettivillák kaphatók. Mindkét kezünkbe egy-egy villát fogva könnyen a tészta alá tudunk nyúlni minden oldalról, a közepe felé növelve a spagettihalmot. Addig folytatjuk, amíg a mártás mindenütt jól be nem lepi a tésztát.