Zöldfűszeres kacsasült Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: kacsasütő, papírtörlő, séfkés
Eljárások: hámozás, sütés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db kacsa
1 ágacska friss rozmaring
2 szál friss kakukkfű
2 levél friss zsálya
 dl extraszűz olívaolaj
1 és ¼ dl fehérborecet
1 db csirkehúsleves-kocka
2 szál friss majoránna
2 db babérlevél
1 és ¼ dl száraz fehérbor
1 evőkanál szemes rózsabors
ízlés szerint só

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a hagymát és hagyjuk egészben.

A babérlevelet és a vegyes zöldfűszereket kössük egy csokorba.

A kacsát hideg vízben mossuk meg, papírtörlővel szárítsuk le.

Tegyük egy tepsibe, sózzuk és locsoljuk meg olajjal.

Adjuk hozzá a hagymát, a fűszernövényeket, a leveskockát és a rózsaborsot, majd előmelegített sütőben 200 C fokon süssük meg.

Körülbelül 10 perc elteltével öntsük tetejére a bort és az ecetet, és süssük tovább még körülbelül 50 percig, időnként meglocsolgatva.

Vágjuk a kacsát kis darabokra és melegített tálon rendezzük el a hagymával és a zöldfűszerekkel díszítve.

Forrón tálaljuk.

Száraz vörösbort kínáljunk hozzá.
Burgonyaropogóssal, burgonyakrokettel tálaljuk.
Ízletesebb lesz a kacsa, ha előző nap a bőrét bekockázzuk, alaposan besózzuk, lekenjük olajjal, s egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Ha ropogósan szeretjük, főleg a kis bordacsontokat, akkor a kacsát darabokban süssük. Ebben az esetben a sütés befejezésekor a forró zsírba mártott zöldfűszerekkel kenegessük meg a húsokat.
A zöldfűszereket célszerűbb a kacsa hasüregébe tenni, esetleg a vöröshagymával együtt. Amennyiben, díszítésére használjuk őket, csak a szemünk élvezkedik és nem az ínyünk.