KÍNAI ZÖLDSÉGTÁL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hevítés, kikeverés, kimagozás, pirítás, reszelés, gyalulás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 szál újhagyma
15 dkg brokkoli
10 dkg zöldbab

vagy

10 dkg kígyóbab
30 dkg bok choy

vagy

30 dkg bébispenót
1 db piros húsú paprika
2 evőkanál olaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál szezámolaj
2 teáskanál szójaszósz

Elkészítés:

1. A bok choyt megmossuk, vastag szárát levágjuk, a leveleit széles csíkokra vágjuk. A kígyóbabot és az újhagymát ferdén 5 cm-es darabokra vágjuk. A brokkolit kis rózsákra, a paprika húsát mintegy 2,5 cm átmérőjű rombuszokra vágjuk.

2. Wokban vagy nagy, vastag aljú serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, közepes lángon állandóan kevergetve fél percig pirítjuk. Beletesszük a babot, az újhagymát és a brokkolit, kevergetve pirítjuk 3 percig.

3. Beletesszük a paprikát, és 2 percig pirítjuk kevergetve. Hozzáadjuk a bok choyt, és további 1 percig pirítjuk. Jól belekeverjük a szezámolajat és a szójaszószt. Tálalótálra tesszük, azonnal tálaljuk. Párolt rizs illik hozzá.

A gyorsan pirított ételnek az a lényege, hogy a zöldséget nem szabad túlfőzni. Használjunk minimális olajat, dolgozzunk közepes tűzön, és a zöldséget szüntelenül kevergessük-rázogassuk A zöldség így kissé megpuhul, de nem lesz fonnyadt és zsíros. A leveles zöldségeket mindig csak a végén tegyük az ételhez. Csak addig pirítsuk, amíg a levelek éppen csak kezdenek puhulni. Ha a zöldségeket ferdén vékony, egyenletes darabokra vágjuk, könnyebb gyorsan átpirítani őket.