Diós mokkakeksz Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, mozsár, sütő, szita, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, kikeverés, sütés, szitálás, törés

Adag: 4 főre (16 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál instant kávé
6 dkg durvára tört dió
1 db tojás
1 teáskanál vaníliaaroma
8 dkg nádcukor
12 dkg barna cukor
12 dkg puha vaj
18 dkg liszt
½ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál szódabikarbóna
6 dkg apróra darabolt tejcsokoládé
kevés vaj
A kikenéshez:
1 evőkanál forró víz

Elkészítés:

1. A vajat, a barna cukrot és a nádcukrot habosra keverjük. Egy másik tálban a tojást a vaníliaaromával és az evőkanálnyi forró vízben feloldott kávéval alaposan felverjük.

2. A kávékeveréket apránként hozzákeverjük a cukros vajhoz. Ezután óvatosan beleforgatjuk az átszitált lisztet, a sütőport és szódabikarbónát, majd a csokoládét és a diót.

3. A tésztából két kivajazott tepsire egymástól kellő távolságra kiskanálnyi mennyiségeket halmozunk. A 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Akkor jó, ha kívül már ropogós, de belül még puha a tészta. A kekszeket 2 percig a tepsin pihentetjük, majd fémrácsra helyezve hagyjuk őket teljesen kihűlni.