TRÜFFELTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: dermesztés, formázás, gőzölés, habverés, kikeverés, pihentetés, sütés
Adag: 1 tortaforma (10 szelet)
Elkészítés:
1. Egy 23 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és sütőpapírral kibélelünk. A cukrot a tojásokkal hőálló tálba tesszük, és egy fazék forró víz fölött habosra verjük. Egy másik tálba szitáljuk a lisztet és a kakaót, majd lazán beleforgatjuk a tésztába. Az előkészített formába töltjük, és az előmelegített sütőben 220 °C-on 7-10 percig sütjük, amíg szépen felemelkedik és megszilárdul.
2. A tortát rácsra tesszük hűlni. A formát elmossuk, szárazra töröljük, és visszatesszük bele a kihűlt tortát. A kávét és a konyakot összekeverjük, és megkenjük vele a tortát.
3. A krémhez a tejszínt felverjük. Óvatosan belekeverjük a kihűlt csokoládéba. A tortára öntjük, és 4-5 órára, vagy amíg megdermed, a hűtőbe tesszük.
4. A díszítéshez a tortát megszórjuk kakaóporral, és óvatosan kivesszük a tortaformából. Karton vagy zsírpapír csíkokat teszünk a tetejére, porcukorral behintjük, majd óvatosan levesszük a papírcsíkokat. Tálaláshoz forró késsel szeleteljük.