TRÜFFELTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: dermesztés, formázás, gőzölés, habverés, kikeverés, pihentetés, sütés

Adag: 1 tortaforma (10 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ dl fekete, erős kávé
2 teáskanál konyak
6 dkg világos nádcukor
2 db tojás
2 dkg liszt
3 dkg kakaópor
ízlés szerint porcukor
igény szerint vaj
A díszítéshez:
kevés kakaópor
A kikenéshez:
igény szerint vaj
A krémhez:
40 dkg olvasztott étcsokoládé
6 dl tejszín

Elkészítés:

1. Egy 23 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és sütőpapírral kibélelünk. A cukrot a tojásokkal hőálló tálba tesszük, és egy fazék forró víz fölött habosra verjük. Egy másik tálba szitáljuk a lisztet és a kakaót, majd lazán beleforgatjuk a tésztába. Az előkészített formába töltjük, és az előmelegített sütőben 220 °C-on 7-10 percig sütjük, amíg szépen felemelkedik és megszilárdul.

2. A tortát rácsra tesszük hűlni. A formát elmossuk, szárazra töröljük, és visszatesszük bele a kihűlt tortát. A kávét és a konyakot összekeverjük, és megkenjük vele a tortát.

3. A krémhez a tejszínt felverjük. Óvatosan belekeverjük a kihűlt csokoládéba. A tortára öntjük, és 4-5 órára, vagy amíg megdermed, a hűtőbe tesszük.

4. A díszítéshez a tortát megszórjuk kakaóporral, és óvatosan kivesszük a tortaformából. Karton vagy zsírpapír csíkokat teszünk a tetejére, porcukorral behintjük, majd óvatosan levesszük a papírcsíkokat. Tálaláshoz forró késsel szeleteljük.