FEHÉR TRÜFFELTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, forralás, habverés, hűtés, kikeverés, sütés, szitálás

Adag: 1 tortaforma (12 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db tojás
4 evőkanál kristálycukor
6 dkg liszt
5 dkg olvasztott fehér csokoládé
A díszítéshez:
ízlés szerint kakaópor
ízlés szerint csokoládéforgács
A krémhez:
25 dkg mascarpone
35 dkg durvára tört fehér csokoládé
3 dl zsíros tejszín

Elkészítés:

1. A tojásokat és a cukrot 10 percen át habos, könnyű krémmé verjük, akkor jó, ha a kiemelt habverő nyoma megmarad benne. Az átszitált lisztet fémkanállal a krémhez adjuk, majd belekeverjük a megolvasztott fehér csokoládét. A tésztát kivajazott, sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű tortaformába öntjük. A 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, vagy amíg ruganyosra sül. Előbb a formában pihentetjük, majd fémrácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt tortát visszatesszük a formába.

2. A krémhez a tejszínt felforraljuk, közben állandóan keverjük, hogy ne ragadjon le az edény aljára. Kissé lehűtjük, hozzáadjuk a fehér csokoládét, és teljesen felolvasztjuk benne. A tejszínes csokoládét addig keverjük, amíg majdnem kihűl, majd elvegyítjük benne a mascarponét. A krémet a torta tetejére öntjük, és 120 percre a hűtőbe tesszük.

3. A tortát a formából egy tálra helyezzük. A tetejét csokoládéforgácsokkal díszítjük, és kakaóporral meghintjük.

Ha csokoládéforgácsot akarunk készíteni, akkor az étcsokoládét legalább egy órára hűtsük jégbe, majd burgonyahámozóval vagy éles kis késsel minél vékonyabb rétegeket hasítsunk le róla. A csokoládét ne kézzel fogjuk meg, hanem papír közé burkolva tartsuk a másik kezünkben, nehogy a kézmelegtől meglágyuljon.