Sült gyökérzöldségek édes gyömbérmázzal Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kenőecset, kés, keverőtál, lábas, reszelő, sütő, sütőlap, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, kikeverés, reszelés, gyalulás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra. Egy nagy sütőlemezt kiolajozunk.
2. A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk és 5 cm hosszú, 1 cm vastag hasábokra vágjuk.
3. A zöldségeket egy rétegben szétterítjük az előkészített sütőlemezen, és gondosan megkenjük őket olívaolajjal. Forró sütőbe téve körülbelül 60 percen át sütjük őket, amíg aranysárgák lesznek.
4. A vajat kis serpenyőben felolvasztjuk. Beletesszük a cukrot, és kis lángon addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a vizet, jól elkeverjük. Felforraljuk, kis lángra tesszük, így főzzük 5 percig, vagy amíg kissé besűrűsödik.
5. A mázat a sült zöldségekre öntjük; összeforgatjuk, majd a tálcát 5 percre visszatesszük a sütőbe. Azonnal tálaljuk, esetleg párolt parajjal vagy mángolddal.