Sült gyökérzöldségek édes gyömbérmázzal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kenőecset, kés, keverőtál, lábas, reszelő, sütő, sütőlap, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, kikeverés, reszelés, gyalulás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg édesburgonya
1 db burgonya
1 szál sárgarépa
1 szál pasztinák
1 szál fehérrépa
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
 dl víz
2 evőkanál olívaolaj
6 dkg vaj

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra. Egy nagy sütőlemezt kiolajozunk.

2. A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk és 5 cm hosszú, 1 cm vastag hasábokra vágjuk.

3. A zöldségeket egy rétegben szétterítjük az előkészített sütőlemezen, és gondosan megkenjük őket olívaolajjal. Forró sütőbe téve körülbelül 60 percen át sütjük őket, amíg aranysárgák lesznek.

4. A vajat kis serpenyőben felolvasztjuk. Beletesszük a cukrot, és kis lángon addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a vizet, jól elkeverjük. Felforraljuk, kis lángra tesszük, így főzzük 5 percig, vagy amíg kissé besűrűsödik.

5. A mázat a sült zöldségekre öntjük; összeforgatjuk, majd a tálcát 5 percre visszatesszük a sütőbe. Azonnal tálaljuk, esetleg párolt parajjal vagy mángolddal.