Csirke erőleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, filéző kés, géz, húsdaráló, hűtőszekrény, kés, keverőtál, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, hűtés, julienre vágás, kicsontozás, kikeverés, párolás, pirítás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
125 dkg csirkecomb
25 dkg sovány darált marhahús
20 dl víz
1 kisebb szál durvára vágott póréhagyma
2 db tojásfehérje
25 dl hideg víz
6 szem bors
1 kiskanál olaj
1 kisebb szál durvára vágott sárgarépa
1 kisebb szál durvára vágott fehérrépa
1 kisebb durvára vágott zeller
1 kisebb fej félbevágott vöröshagyma
2 szem szegfűszeg
1 db bouquet garni
1 kiskanál só
A tálaláshoz:
½ szál Julienre vágott póréhagyma
1 dkg vaj
½ db Julienre vágott zellergumó
1 kisebb szál Julienre vágott sárgarépa
csipet só

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. A csirke bőrét lebontjuk és kidobjuk. A húst kicsontozzuk, és megdaráljuk. A darált marhahússal összekeverve jégbe hűtjük. A csirke csontját tepsire fektetve 30-40 perc alatt a sütőben jó barnára sütjük.

2. Egy teflonserpenyőben az olajat megforrósítjuk, a répát, pórét meg zellert kissé megpirítjuk rajta. A hagymát hozzáadva időnként megforgatva addig sütjük, amíg szép barna nem lett.

3. A csontot a répával, póréval, zellerrel, a szegfűszeggel megtűzdelt hagymával és a bouqet garnival fazékba rakjuk, hideg vízzel leöntjük, és megsózzuk, megborsozzuk. A tojásfehérjét a darált hússal meg maradék vízzel fakanállal összedolgozzuk, majd a levesbe keverjük. Közepes lángon kevergetve felforraljuk, majd lefedve takaréklángon 120 percig főzzük. Utána egy szűrőt vékony ruhával kibélelünk, és a levest ezen szűrjük át egy másik fazékba.

4. A tálaláshoz a vékony csíkokra vágott pórét, répát meg zellert a vajon csipetnyi sóval 10-15 percig pároljuk, de azért kissé ropogós maradjon. Szűrőlapáttal négy csészébe szedjük, és a forró levest rámerjük.

Az aprításnak azt a módját, amikor egyformán gyufaszálnyi csíkokra vágjuk a zöldségeket, julienne-nek nevezzük.
Az erőlevest ajánlatos egy nappal korábban megfőzni, másnapig a hűtőszekrényben állni hagyni, és a tetején összegyűlt zsírréteget leszedni. Hűtőszekrény nélkül a levest nem szabad tárolni, mert szobahőmérsékleten könnyen megromolhat!
A csirke erőlevest diétás étrendben, erősítőként is szokták adni, ilyenkor többnyire zöldség nélkül tálalják, és közvetlenül tálalás előtt minden csészébe 1-1 nyers tojássárgáját is ütnek.
Az igazi erőlevest nemcsak csirkéből főzzük, de marhahússal tartalmasabbá is tesszük. Nem túl gyakran, de előfordul, hogy halból is főznek erőlevest.

Bouquet garni

1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
1 db babérlevél
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.