Csirke erőleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, filéző kés, géz, húsdaráló, hűtőszekrény, kés, keverőtál, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, hűtés, julienre vágás, kicsontozás, kikeverés, párolás, pirítás, sütés, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. A csirke bőrét lebontjuk és kidobjuk. A húst kicsontozzuk, és megdaráljuk. A darált marhahússal összekeverve jégbe hűtjük. A csirke csontját tepsire fektetve 30-40 perc alatt a sütőben jó barnára sütjük.
2. Egy teflonserpenyőben az olajat megforrósítjuk, a répát, pórét meg zellert kissé megpirítjuk rajta. A hagymát hozzáadva időnként megforgatva addig sütjük, amíg szép barna nem lett.
3. A csontot a répával, póréval, zellerrel, a szegfűszeggel megtűzdelt hagymával és a bouqet garnival fazékba rakjuk, hideg vízzel leöntjük, és megsózzuk, megborsozzuk. A tojásfehérjét a darált hússal meg maradék vízzel fakanállal összedolgozzuk, majd a levesbe keverjük. Közepes lángon kevergetve felforraljuk, majd lefedve takaréklángon 120 percig főzzük. Utána egy szűrőt vékony ruhával kibélelünk, és a levest ezen szűrjük át egy másik fazékba.
4. A tálaláshoz a vékony csíkokra vágott pórét, répát meg zellert a vajon csipetnyi sóval 10-15 percig pároljuk, de azért kissé ropogós maradjon. Szűrőlapáttal négy csészébe szedjük, és a forró levest rámerjük.
Bouquet garni
A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.