Polenta alaprecept Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, habverő, tűzhely
Eljárások: forralás, főzés, kikeverés
Adag: 1 adag
vagy
Elkészítés:
1. Felforraljuk a vizet vagy zöldségalaplevet.
2. Kis lángra tesszük, és habverővel lassan belekeverjük a középfinom kukoricadarát. 5 percig habverővel verjük.
3. A habverőt fakanálra cseréljük, és addig kevergetjük, amíg a fakanál megáll a polentában, amely elválik az edény falától.
4. Belekeverjük a puha vajat, sózzuk és borsozzuk.
Zöldségalaplé
1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.
2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.