Polenta alaprecept Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, habverő, tűzhely
Eljárások: forralás, főzés, kikeverés

Adag: 1 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg kukoricadara
2 evőkanál puha vaj
10 dl víz

vagy

10 dl zöldségalaplé
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Felforraljuk a vizet vagy zöldségalaplevet.

2. Kis lángra tesszük, és habverővel lassan belekeverjük a középfinom kukoricadarát. 5 percig habverővel verjük.

3. A habverőt fakanálra cseréljük, és addig kevergetjük, amíg a fakanál megáll a polentában, amely elválik az edény falától.

4. Belekeverjük a puha vajat, sózzuk és borsozzuk.

Zöldségalaplé

5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
2 db babérlevél
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.