ZÖLDSÉGES PILÁF Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, pirítás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg hosszúszemű fehér rizs
3 db hámozott, darabolt paradicsom
15 dkg szeletelt csiperkegomba
2 kisebb karikára vágott cukkini
15 dkg rózsáira bontott brokkoli
½ teáskanál őrölt szegfűbors
2 teáskanál pirospaprika
2 teáskanál őrölt római kömény
4 dl zöldségalaplé
másfél dl fehérbor
½ dl olívaolaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés:

1. Nagy, vastag aljú edényben felhevítjük az olajat. Beletesszük a vöröshagymát, és közepes lángon 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, 1 percig pirítjuk, amíg illatozni kezd.

2. Hozzáadjuk a rizst, és jól elkeverjük a fűszeres hagymával. Felöntjük a zöldségalaplével, a borral, beletesszük a paradicsomot és a gombát, felforraljuk. Kis lángon, szorosan lefedve 15 percig főzzük.

3. Hozzáadjuk a cukkinit és a brokkolit; visszatesszük a fedőt, és további 5-7 percig főzzük, amíg a zöldségek éppen hogy megpuhulnak. Rögtön tálaljuk.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
2 db babérlevél
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.