Gyors vöröslencse-leves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg vörös lencse
42 és fél dkg konzervparadicsom
1 fej vöröshagyma
10 dl zöldségalaplé
1 evőkanál tejföl
ízlés szerint friss bazsalikom

Elkészítés:

1. Kevés olajon puhára pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a vörös lencsét, a darabos konzervparadicsomot és a zöldségalaplét.

2. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük 20 percig. Végül belekeverünk egy kis finomra vágott bazsalikomot, és egy kanál tejföllel a tetején tálaljuk.

Amikor az alaplét elkészítjük, a zöldségeket jól meg kell tisztítani, de nem kell meghámozni. Általában aromás zöldségeket használunk, amilyen a póréhagyma, a vöröshagyma, a sárgarépa és a zeller. A keményítőtartalmú zöldségek, amilyen a borsó vagy a burgonya nem igazán alkalmasak, mert zavarossá teszik az alaplét. Az olyan erős zamatú zöldségeket, amilyen a padlizsán, a káposzta és a fehérrépa, inkább kerüljük. A szelídebb ízű zöldségek főzése vagy párolása után maradó folyadék is tápanyagokban gazdag alaplé. A zöldségalaplét felhasználhatjuk mártások, levesek és kemencében sült egytálételek készítéséhez.