ZÖLDSÉGES KUSZKUSZ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: elektromos vízforraló, kés, keverőtál, lábas, szűrő, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, forrázás, főzés, hámozás, kikeverés, pirítás, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
23 dkg főtt kuszkusz
2 szál vastagra szeletelt sárgarépa
2 szál vastagra szeletelt fehérrépa
30 dkg kockára vágott sütőtök
25 dkg rózsáira bontott karfiol
2 kisebb vastagra szeletelt cukkini
42 és fél dkg konzerv csicseriborsó
3 dkg vaj
2 és fél dl forró víz
2 kisebb fej vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál kurkuma
½ teáskanál chilipor
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 rúd fahéj
3 ⅔ dl zöldségalaplé
2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
csipet sáfrány

Elkészítés:

1. A vöröshagymát vékonyra szeleteljük. Nagy edényben 2 evőkanálnyi olajat hevítünk. Beletesszük a hagymát, és közepes lángon pirítjuk 3 percig, vagy amíg a hagyma megpuhul. Hozzáadjuk a kurkumát, a chiliport és a gyömbért; még 1 percig kevergetjük.

2. Beletesszük a fahéjrudat, a sárgarépát, a fehérrépát és az alaplét, összekeverjük a fűszeres hagymával. Lefedjük, felforraljuk. Kis lángra tesszük, így főzzük 5 percig, vagy amíg a zöldségek kezdenek puhulni.

3. Beletesszük a tököt, a karfiolt meg a cukkinit, és 10 percig kis lángon főzzük. Belekeverjük a csicseriborsót, a sáfrányt, a koriandert és a petrezselymet; majd fedő nélkül, kis lángon még 5 percig főzzük. Kivesszük a fahéjrudat.

4. Az előfőzött kuszkuszt tálba tesszük, felöntjük a forró vízzel, és 2 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a maradék olajat és a vajat, villával elkeverjük. A kuszkuszt tányérokra osztjuk, a tetejére halmozzuk a zöldséget.

A zöldséget egy nappal korábban megfőzhetjük, és hűtőben tárolhatjuk. A kuszkusz apró gyöngyökké formált búzadara és búzadaraliszt, de így nevezik a belőle és különféle ragukból álló ételeket is. Az észak-afrikai konyha fontos alapanyaga. A kuszkusz előfőzött (gyors) változatban is kapható, ehhez csupán forró vizet kell adni, és pár percig állni hagyni. Ezután villával vajat vagy olajat keverünk bele.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
2 db babérlevél
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.