Sütőben sült csirkés makaróni Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: filéző kés, keverőtál, reszelő, sütő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg cheddar sajt
4 db csirkemellfilé
30 dkg makaróni

vagy

30 dkg csőtészta
 dl olívaolaj
1 dl tejföl
40 dkg paradicsomlé
2 db cukkini
1 szál sárgarépa
1 fej hagyma
3 szelet szalonna

Elkészítés:

1. A csirkéről leszedjük a felesleges zsiradékot és inakat. Közepes hőfokra (180 °C, gázsütőnél 4. fokozat) előmelegítjük a sütőt. A tésztát nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük, leszűrjük.

2. A csirkemellet hosszú csíkokra, majd kisebb kockákra vágjuk. Vastag falú lábosban felforrósítjuk az olajat, és nagy lángon megpirítjuk a csirkét; csak a külseje piruljon, átsütni nem kell. Ha kész, papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.

3. A visszamaradt zsiradékon, közepes tűzön 10 percig pároljuk a felaprított hagymát, az apróra vágott répát és szalonnát. Hozzáadjuk a felaprított cukkinit, majd a paradicsomlevet is. Felforraljuk, további 5 percig főzzük. Levesszük a tűzről.

4. A tésztát összekeverjük a csirkével, a paradicsomos keverékkel és a tejföllel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd lapos tűzálló tálba terítjük, és a tetejét meghintjük a reszelt sajttal. 20 percig sütjük; akkor jó, ha aranyszínűre pirult, és jól átsült.