Tejfölös-paradicsomos pizza Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, nyújtófa, pizzasütő tepsi, serpenyő, sütő, tojás- és paradicsomszeletelő kés, tűzhely
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, kelesztés, kikeverés, kovászolás, nyújtás, pirítás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Az alaphoz az élesztőt, a cukrot és a meleg vizet tálba tesszük, a cukrot feloldjuk. Meleg, huzatmentes helyre tesszük 5 percre, vagy amíg a keverék habzani kezd.
2. A lisztet és a sót dagasztógépbe tesszük, járó motornál beleöntjük az olívaolajat meg az élesztős keveréket, és addig dagasztjuk, míg összeáll. A tésztát vékonyan lisztezett felületre tesszük, és simára dagasztjuk. Kissé kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, állni hagyjuk úgy másfél óráig, vagy amíg a duplájára dagad. Lenyomjuk a tésztát, és kivesszük a tálból. Átgyúrjuk, és egy 30 cm átmérőjű vagy négy 14 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle, ezeket nem tapadó sütőlemezre tesszük.
3. Összekeverjük a tejfölt, a zöldfűszereket (pl.: bazsalikom, kakukkfű, zsálya) és a ricotta sajtot. Megkenjük vele a tésztát úgy, hogy a szélén 1 cm-es szegély üresen maradjon.
4. Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a hagymát, és 10 percig pirítjuk. Kissé lehűtjük, rákanalazzuk a ricottás keverékre, erre jön a felszeletelt paradicsom és a fokhagyma, az olajbogyó, a kakukkfű és a fekete bors. A méretétől függően 15-30 percig sütjük, amíg ropogós és aranyló lesz.