Tejfölös-paradicsomos pizza Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, nyújtófa, pizzasütő tepsi, serpenyő, sütő, tojás- és paradicsomszeletelő kés, tűzhely
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, kelesztés, kikeverés, kovászolás, nyújtás, pirítás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ¼ dl olívaolaj
25 dkg sima liszt
1 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál porcukor
1 ⅔ dl meleg víz
csipet só
A tetejére:
1 és ¼ dl tejföl
5 db érett, vékonyra szeletelt paradicsom
4 és fél dkg marinált olajbogyó
10 ágacska friss kakukkfű
2 evőkanál apróra vágott zöldfűszer
9 dkg ricotta sajt
2 evőkanál olaj
2 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
2 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Az alaphoz az élesztőt, a cukrot és a meleg vizet tálba tesszük, a cukrot feloldjuk. Meleg, huzatmentes helyre tesszük 5 percre, vagy amíg a keverék habzani kezd.

2. A lisztet és a sót dagasztógépbe tesszük, járó motornál beleöntjük az olívaolajat meg az élesztős keveréket, és addig dagasztjuk, míg összeáll. A tésztát vékonyan lisztezett felületre tesszük, és simára dagasztjuk. Kissé kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, állni hagyjuk úgy másfél óráig, vagy amíg a duplájára dagad. Lenyomjuk a tésztát, és kivesszük a tálból. Átgyúrjuk, és egy 30 cm átmérőjű vagy négy 14 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle, ezeket nem tapadó sütőlemezre tesszük.

3. Összekeverjük a tejfölt, a zöldfűszereket (pl.: bazsalikom, kakukkfű, zsálya) és a ricotta sajtot. Megkenjük vele a tésztát úgy, hogy a szélén 1 cm-es szegély üresen maradjon.

4. Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a hagymát, és 10 percig pirítjuk. Kissé lehűtjük, rákanalazzuk a ricottás keverékre, erre jön a felszeletelt paradicsom és a fokhagyma, az olajbogyó, a kakukkfű és a fekete bors. A méretétől függően 15-30 percig sütjük, amíg ropogós és aranyló lesz.