Paradicsomos lepény olajbogyóval Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőforma, sütőpapír, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, nyújtás, párolás, passzírozás, áttörés, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szűrés, töltés, vakon sütés
Adag: 1 sütőforma (20 centiméteres)
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra. Egy 20 cm átmérőjű kerek formát kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal. Meghintjük liszttel, a felesleget lerázzuk.
2. A lisztet és a vajat robotgéppel mintegy fél percig dagasztjuk, amíg finoman morzsolódó lesz. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet, további fél percig dagasztjuk. Vékonyan lisztezett felületen cipót formálunk belőle, és fóliával letakarva 30 percre behűtjük.
3. Az olajat és a mustárt simára keverjük.
4. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, és kibéleljük vele az előkészített sütőformát. A tésztát lefedjük sütőpapírral. A papírra szárazbabot terítünk, 15 percig sütjük, kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a papírt meg a babot, a tésztát hagyjuk hűlni. A mustár-olaj keveréket a tésztára öntjük.
5. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, puhára pároljuk benne a paradicsomot és a hagymát. Levesszük a tűzről. A felesleges folyadékot leöntjük. A paradicsomos keveréket a tésztára kanalazzuk. Összekeverjük a cukrot, a bazsalikomot és az olajbogyót, majd a paradicsomos masszára terítjük. Megszórjuk a reszelt sajttal. Körülbelül 20 percig sütjük, amíg a tészta ropogós lesz, és a sajt megpirul.