Aratóünnepi pite Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hevítés, hűtés, kimagozás, nyújtás, párolás, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, vakon sütés
Adag: 6 adag
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Feldarabolunk 12,5 dkg vajat. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat. Ujjheggyel összedolgozzuk, amíg morzsolódó tésztát kapunk. Hozzáadjuk majdnem az összes vizet, késsel keményre dolgozzuk a tésztát, ha kell, adunk hozzá még egy kis vizet. Lisztezett felületen gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk.
2. A tésztát kettéosztjuk, a felét kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kivajazott, 21 cm átmérőjű, hullámos szélű kerek formát, és 20 percre behűtjük. A tészta másik feléből 25 cm átmérőjű kört nyújtunk. Ezt csíkokra vágjuk, és a csíkokat sütőpapírra tesszük egymástól 1 cm-nyire. A többi csík segítségével rácsmintát alakítunk ki. Letakarjuk az egészet fóliával, és óvatosan hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.
3. Kivágunk egy akkora kört zsírpapírból, hogy befedje a tésztával bélelt sütőformát. A papírra egy réteg száraz babot vagy lencsét teszünk. A sütőben 10 percig sütjük, aztán eltávolítjuk a papírt és a babot vagy lencsét. További 10 perc alatt világos aranysárgára sütjük a tésztát, majd hagyjuk hűlni.
4. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük a hagymát, és 2 perc alatt puhára pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, és kevergetve 3 percig pirítjuk. A többi zöldséget éppen csak puhára gőzöljük vagy pároljuk. Nagy tálban összekeverjük a hagymás paprikát a többi zöldséggel.
5. Kis serpenyőben felhevítjük a maradék vajat. Beletesszük a lisztet, kevergetve 2 percig pirítjuk. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Állandóan kevergetve, közepes lángon főzzük, amíg felforr, és besűrűsödik, még 1 percig forraljuk, aztán levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját meg a sajtot, és simára keverjük. A mártást a zöldségekre öntjük, jól megkeverjük az egészet. A keveréket a formában lévő tésztára öntjük, a tészta szélét megkenjük tojással.
6. Sütőpapír segítségével a tésztarácsot a zöldségmassza tetejére helyezzük, a túllógó széleket levágjuk, megkenjük egy kis tojással, hogy a már kisült tésztához tapadjanak. A tetejét is megkenjük tojással, és 30 percig sütjük, vagy amíg aranybarna lesz.