ZÖLDSÉGES TÁSKÁK PARADICSOMMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, nyújtófa, serpenyő, sütő, sütőlap, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, formákkal való kiszúrás, forralás, hámozás, hűtés, nyújtás, párolás, sütés, töltés

Adag: 1 tepsi (12 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db burgonya
1 szál sárgarépa
1 szál pasztinák
10 dkg sütőtök
50 dkg leveles tészta
5 dkg friss zöldborsó

vagy

5 dkg mirelit zöldborsó
igény szerint paradicsommártás
2 teáskanál olaj
1 db finomra vágott hagyma
1 és ¼ dl zöldségalaplé
1 evőkanál friss, finomra vágott petrezselyemzöld
1 db kissé felvert tojás
A sütőlemez kikenéséhez:
igény szerint vaj

vagy

igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra. Egy sütőlemezt kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal. A burgonyát, a sárgarépát, a pasztinákot és a tököt meghámozzuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, a hagymát közepes lángon 2 perc alatt puhára pároljuk rajta. Hozzáadjuk a burgonyát, a sárgarépát, a pasztinákot, a tököt és az alaplét; felforraljuk. Kis lángon néha kevergetve 10 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a leve elpárolog. Belekeverjük a borsót meg a petrezselymet, és hagyjuk hűlni.

2. A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és egy tányér segítségével 12 cm átmérőjű köröket vágunk belőle. Minden körre 1 evőkanálnyi tölteléket teszünk, a tészta szélét megvizezzük, félbehajtjuk, és a szélét összenyomjuk. A táskákat megkenjük felvert tojással, a kivajazott sütőlemezre tesszük, és 25 percig sütjük, vagy amíg mindegyik felpuffad, és aranysárga lesz.

Paradicsommártással kínáljuk.

LEVELES TÉSZTA

10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál só
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük (1. kép). A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük – így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk (3. kép).

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje.

5. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk (4. kép). Kissé belisztezett felületen 12×35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk (5. kép).

6. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk (6. kép). Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

7. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

8. Az 5-7. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát (7. kép), hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz (8. kép). Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

Kb. 53 dkg tésztát kapunk.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
2 db babérlevél
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.

PARADICSOMMÁRTÁS

2 db hámozott, apróra vágott paradicsom
0.5 teáskanál szárított oregánó
0.5 teáskanál szárított bazsalikom
1 db apróra vágott vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál olaj
0.5 dl vörösbor
0.5 dl zöldségalaplé
2 evőkanál sűrített paradicsom

1. Kis serpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát és a fokhagymát.

2. Közepes lángon pirítjuk 2 percig, vagy amíg megpuhul. Hozzáadjuk a paradicsomot, a bort és az alaplét, felforraljuk. Kis lángon főzzük, néha kevergetve, 15 percig. Levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni.

3. A keveréket simára turmixoljuk. Visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a bazsalikomot és az oregánót, majd addig kevergetjük, amíg ismét felforr. Hidegen vagy melegen kínáljuk.