Mandulás aszaltszilva-torta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 65 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőpapír, szita, szűrőlapát, tortaforma, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hűtés, kikeverés, kimagozás, nyújtás, párolás, pihentetés, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, töltés, vakon sütés

Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
37 és fél dkg kimagozott aszalt szilva
10 dkg ribizlidzsem
1 ⅔ dl konyak
A mandulás tésztához:
6 dkg darált mandula
5 dkg reszelt marcipán
2 evőkanál hideg víz
1 db tojássárgája
6 dkg kristálycukor
12 és fél dkg hideg, darabolt vaj
18 és fél dkg finomliszt
A vaníliakrémhez:
2 teáskanál vaníliaesszencia
1 dl tejföl
1 evőkanál kristálycukor
4 dl tej
3 dkg vaníliás pudingpor

Elkészítés:

1. Az aszalt szilvát egy lábosban 60 percen át áztassuk a konyakban, majd kis lángon pároljuk 10 percig, amíg a szilva megpuhul, de nem esik szét. Szűrőkanállal emeljük ki a szilvát, és hagyjuk kihűlni. A ribizlidzsemet keverjük a konyakba, és lassú tűzön kevergessük, amíg feloldódik. Fedjük le, és tegyük télre hűlni.

2. A mandulás tésztához szitáljuk a lisztet egy nagy tálba. Ujjheggyel morzsoljuk bele a vajat, és gyors ujjmozdulatokkal dolgozzuk morzsásra a tésztát. Lapos késsel keverjük bele a mandulát és a cukrot. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a vizet. Borítsuk vékonyan lisztezett deszkára, és formáljuk cipóvá. Kicsit lenyomkodva csomagoljuk be, és tegyük 15 percre a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat), a sütőlemezzel együtt.

3. Sütőpapír közé téve nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy befedje egy 23 cm átmérőjű enyhén megvajazott tortaforma alját és oldalát. Béleljük ki a formát a tésztával, és vágjuk le a felesleget. Tegyük a hűtőbe 20 percre. A tésztát sütőpapírral takarjuk le, a papírra egyenletesen szórjunk szárazbabot vagy nyers rizst. Süssük 15 percig.

4. Távolítsuk el a nehezéket és a papírt, majd süssük további 5 percig, amíg aranybarna lesz. A sütőt állítsuk 160 °C-ra (gáz 2-3. fokozat). Szórjuk a tésztára a marcipánt. Süssük további 5-10 percig. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.

5. A vaníliakrémhez egy kis tálban keverjük simára a pudingport egy kis tejjel. Öntsük át egy lábosba, adjuk hozzá a maradék tejet és cukrot. Közepes tűzön állandó kevergetés mellett főzzük 5 percig, amíg forrni kezd, és besűrűsödik. Keverjük bele a tejfölt és a vaníliaeszenciát. Vegyük le a tűzről, és nejlonfóliával fedjük le a tetejét, hogy ne képződjön föle. Hagyjuk kicsit hűlni.

6. A vaníliakrémet még langyosan simítsuk a tésztára. Az aszalt szilvákat hosszában vágjuk félbe, és tegyük a krémre. A ribizlis keveréket melegítsük fel, és óvatosan kanalazzuk a tortára úgy, hogy teljesen bevonja a tetejét. Legalább 120 percre tegyük a hűtőbe, hogy a puding teljesen megdermedjen, majd kínáljuk.