Citrusmáz Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, lábas, reszelő, spatula, szita, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: gőzölés, kikeverés, reszelés, gyalulás, szitálás

Adag: 1 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál finomra reszelt narancshéj

vagy

1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
1 evőkanál gyümölcslé
1 dkg sótlan vaj
12 és fél dkg porcukor

Elkészítés:

1. Kis, hőálló tálba tesszük a szitált porcukrot, a sótlan vajat és a finomra reszelt citrushéjat.

2. Annyi gyümölcslevet adunk hozzá, hogy kemény masszát kapjunk.

3. A tálkát forró vízzel teli edény fölé tesszük, tartalmát addig kevergetjük, amíg a máz sima és fényes lesz; levesszük a gőzről.

4. Hosszú spatulával kenjük a süteményekre.

Narancs és zöldcitrom vagy citrom héja és leve egyaránt használható.

Ha a narancs vagy citrom vékonyan hámozott héját megszárítjuk, kávédarálón ledaráljuk, hetekig eltarthatjuk jól záródó üvegben, sütéshez használhatjuk.