CSOKI-GYÜMÖLCS TORTA LISZT NÉLKÜL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hústű, keverőtál, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, habverés, kikeverés, sütés

Adag: 1 tortaforma (8-10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg apróra darabolt, keserű főzőcsokoládé
25 dkg finomra aprított, blansírozott mandula
8 dkg apróra vágott, cukrozott gyömbér
10 dkg apróra vágott, cukrozott füge
10 dkg apróra vágott, cukrozott sárgabarack
3 ⅔ dl tejszín
6 dkg olvasztott, keserű főzőcsokoládé
18 és fél dkg porcukor
5 db tojásfehérje
A forma kikenéséhez:
igény szerint olvasztott vaj

vagy

igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 150 °C-ra. Egy 24 cm átmérőjű, szétnyitható tortaformát kikenünk olajjal vagy olvasztott vajjal. Teljesen kibéleljük sütőpapírral.

2. Elektromos habverővel a tojásfehérjét lágy habbá verjük. Apránként hozzáadjuk a porcukrot; addig keverjük, amíg sűrű és fényes lesz, a cukor pedig feloldódik.

3. Fémkanállal belekeverjük a gyümölcsöket, a gyömbért, a mandulát, a darabos és az olvasztott csokoládét. Éppen csak összedolgozzuk.

4. A formába öntjük, és 60 perc hosszat sütjük, amíg a tűt tisztán húzzuk ki a közepéből. Kivesszük a sütőből, és 15 percig a formában hagyjuk állni, csak azután tesszük drótrácsra hűlni.

5. Amikor teljesen kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük. Habzsákba töltjük, és feldíszítjük a tortát. Esetleg tehetünk rá csokoládéleveleket is.