Pavlova-tekercs málnaöntettel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, sütő, sütőpapír, tepsi, turmixgép
Eljárások: habverés, hűtés, kikeverés, pihentetés, piskótatészta tekercselése, préselés, sütés, szögletes forma bélelése papírral, töltés, turmixolás

Adag: 1 tepsi (8-10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg porcukor
4 db tojásfehérje
1 teáskanál kukoricaliszt
1 ⅔ dl tejszínhab
5 és fél dkg piros gyümölcs
2 teáskanál citromlé

vagy

2 teáskanál gyenge ecet
A málnaöntethez:
2 evőkanál brandy
25 dkg friss, tisztított málna
1 evőkanál porcukor
A tepsi kikenéséhez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Egy 25 x 30 cm-es tepsit kikenünk olajjal, és kibélelünk nem tapadó sütőpapírral úgy, hogy a papír kétoldalt kilógjon. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásfehérjét felverjük. Fokozatosan belekeverjük a cukor háromnegyed részét, amíg sűrű és fényes lesz. A kukoricalisztet elvegyítjük 1 evőkanál cukorral. A citromlével vagy ecettel együtt ezt is belekeverjük a masszába. A sütőformába kanalazzuk, és elsimítjuk, majd 12-15 percig sütjük, amíg ruganyos lesz.

2. Egy konyharuhára jókora sütőpapírt terítünk, bőven megszórjuk a maradék cukorral. A tésztát erre fordítjuk ki, leszedjük róla a papírt, 3 percig állni hagyjuk. A konyharuha segítségével a hosszú oldalán kezdve felgöngyölítjük a tésztát; kihűtjük. A bogyós gyümölcsöt (pl.: eper, málna, áfonya, szeder) a tejszínhabba keverjük.

3. A tésztát kigöngyöljük, megtöltjük a habos-gyümölcsös krémmel, a konyharuha és a sütőpapír segítségével ismét felgöngyöljük. Tálcára tesszük, behűtjük.

4. Jól összeturmixoljuk a brandyt, a málnát és a porcukrot. A Pavlova-tekercset szeletekre vágva, málnaöntettel tálaljuk.

A Pavlovát megtölthetjük sűrű gyümölcspürével is.