Likőrkrémes minifánkok karamellel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 40 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, forralás, főzés, habverés, hűtés, karamellizálás, kikeverés, sütés, töltés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dkg vaj
 dl víz
3 dkg sima liszt
1 db kissé felvert tojás
A karamellhez:
25 dkg porcukor
¾ dl víz
A likőrkrémhez:
1 evőkanál Grand Marnier likőr

vagy

1 evőkanál narancslikőr
1 és ¼ dl tejszín

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. Kis edényben éppen csak felforraljuk a vajat és a vizet. Levesszük a tűzről, egyszerre hozzáadjuk a lisztet. Fakanállal simára keverjük, majd visszatesszük a tűzre. Addig keverjük, amíg besűrűsödik, és elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről; kissé kihűtjük. Áttesszük egy kis tálba. Elektromos habverővel apránként hozzákeverjük a tojást, amíg a massza sűrű és fényes lesz.

2. A masszából egy-egy teáskanálnyit pöttyentünk egymástól 4 cm-nyire az előkészített sütőlemezre. 10 percig sütjük, majd 180 °C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, és további 5-10 percig sütjük, amíg felpuffad, és aranysárga lesz. Mindegyik fánkocskát megszúrjuk, hogy a felesleges gőz távozzék. A sütőt kikapcsoljuk, a fánkokat visszatesszük a sütőbe, hogy belülről is kiszáradjanak; hagyjuk kihűlni.

3. Elektromos habverővel felverjük a tejszínt. Belekeverjük a narancslikőrt. Habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a fánkokat.

4. Kis edénybe tesszük a cukrot és a vizet. Kis lángon kevergetjük, amíg a cukor elolvad, időnként az edény faláról is leszedjük a masszát. Felforraljuk, majd kis lángon addig főzzük, amíg aranysárga lesz. Gyorsan a fánkokra kanalazzuk, hagyjuk megszilárdulni.

A fánkokat 6 órával korábban elkészíthetjük; légmentesen záródó edényben kell tárolni. Legfeljebb 1 órával a tálalás előtt töltsük meg és öntsük le a karamellel.